Speeltip
0-6 jaar
Echt speelmateriaal
26 / 02 / 2021
Print      Download PDF
Echt materiaal

Denk je bij speelmateriaal ook meteen aan klassiek speelgoed? Dure plastiek voorwerpen en nagemaakte kopieën uit de wereld van de volwasssenen? Kinderen vinden dat nepspeelgoed leuk voor even, maar zijn het vaak snel beu.

Wat hen echt interesseert zijn de “echte” voorwerpen die de volwassenen gebruiken. Niets is zo interessant als een portefeuille, een gsm, een fietspomp, wasspelden, een doos pleisters of een computer. Ze lijken wel magnetisch. Keer op keer proberen kinderen ze te bemachtigen om er even “stiekem” mee te spelen of weg te lopen.

Waarom? Kinderen zijn slim. Ze hebben snel door dat hun speelgoed niet “echt” is. Ze willen grote mensen imiteren en de voorwerpen die zij gebruiken onderzoeken en ontdekken op hun manier. Op die manier proberen ze de wereld en wat ze rond zich zien gebeuren te begrijpen.

Je kan dit echt materiaal als speelmateriaal aanbieden en zo inspelen op wat de kinderen echt boeit en interesseert. Je bezorgt hen hierdoor massa’s speel- en ontdekplezier. Jij bepaalt immers hoe kinderen kunnen spelen door oa. het soort speelmateriaal dat je aanbiedt. Dat je echt materiaal vaak gratis kan verzamelen of in de kringloopwinkel op de kop kan tikken, is mooi meegenomen!

Overtuigd? Onderstaand stappenplan helpt je op weg.

 

Stap 1: Wat is er al?

Echt materiaal kan vanalles zijn. Kijk rond wat je al hebt en maak een verlanglijstje.

De slideshow inspireert je.

1 / 5

Machines en toestellen

Telefoon, computer, toetsenbord, stofzuiger, schakelaar, koffiezet, broodrooster, oven,…

Meer inspiratie? Telefoon, stofzuiger, Knopje aan, inschrijfcomputer

2 / 5

Textiel en accessoires

Handtas, doek, deken, mutsen, sjaals, reiskoffer, ritsen, armband en ketting, rugzak, rok, broek, cape, paraplu,...

Meer inspiratie? Mutsen en sjaals, ritsen, portefeuille, armbanden

3 / 5

Verpakkingen

Blik, kartonnen doos, fles, bidon, botervloot, eierdoos, kranten, cadeaulinten, kartonnen rol, isomo, …

Meer inspiratie? Potje op potje, bewegen met kranten,

4 / 5

Huishoudelijke voorwerpen

Pollepel, pot, pan, dienblad, strijkplank, fietspomp, wasspelden, veegborstel, afdruiprek, servies, tafellaken, vaas, wasrek,…

Meer inspiratie? Fietspomp, was ophangen

5 / 5

Verzorgingsmateriaal

Tandenborstel, medicijnendozen, pleisters, verband, kappersmateriaal, zeepfles, spons, haarborstel, kam, …

Meer inspiratie? Varkens in de modder, poppen verzorgen

Stap 2: Verzamelen

Dit echt materiaal verzamel je gewoon: via ouders of op je eigen zolder. Wat dacht je van winkelen in de kringloopwinkel in plaats van nieuw speelgoed bestellen? Dat is een stuk goedkoper en vaak ook duurzamer dan speelgoed. En je kan ook meteen genoeg verzamelen, zodat elk kind vlot kan meespelen.

Stap 3: Check veiligheid

Voor je het materiaal aanbied, check je of het veilig genoeg is. Zijn er geen scherpe kantjes of losse stukken? Knip elektriciteitsdraden af. Werk je met kinderen jonger dan 3 jaar? Zorg er dan voor dat het materiaal groter is dan je vuist.

Stap 4: Aanbieden aan de kinderen

Echt materiaal kan je aanbieden in speelhoeken of tijdens een activiteit met kinderen. De kinderen gaan onderzoeken wat er allemaal mogelijk is: Waarvoor dient dit? Hoe werkt het? Wat kunnen we hiermee doen? Echt materiaal versterkt bovendien fantasiespel en imitatie bij kinderen. Je zal merken dat ze net als in het echt met het materiaal gaan spelen.

Veel speelplezier!

Met dank aan www.speelmakers.be voor het schrijven van deze speeltip.

 

1
2
3
4
5
6
Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met onze cookie policy.