Over Speelbank

Welkom op speelbank.be
Speelbank.be is een online database waarop je speelactiviteiten en speelhoeken kan opzoeken voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Je kan er ook zelf speelactiviteiten/hoeken toevoegen en tal van leuke speeltips vinden.

Speelbank.be is een project van steunpunt kinderopvang van de VVSG en Diverscity. Steunpunt kinderopvang ondersteunt alle kinderopvanginitiatieven georganiseerd door steden, gemeenten en ocmw’s.

Speelbank.be werd mogelijk met middelen uit het VIA-4 akkoord (vierde Vlaams Intersectoraal Akkoord voor de social-/non-profit-sectoren 2011-2015 - publieke sector).

 

Visie
Veel en goed spelen is enorm belangrijk voor kinderen. Via spel leren ze zich uit te drukken en ontdekken ze zichzelf, anderen en de wereld rondom hen.

Met speelbank.be willen we kinderbegeleiders, onthaalouders, pedagogisch medewerkers van lokale besturen en iedereen die graag met jonge kinderen speelt, inspireren en informeren om spelen nog leuker te maken.

Het is zeker niet de bedoeling om de speelfiches van A tot Z te volgen. Goed spel zit in kleine dingen en ontdek je door te kijken naar kinderen en je eigen plan los te laten. Willen de kinderen iets anders spelen? Gaat hun aandacht naar iets nieuws? Hebben ze een leuk idee? Speel daar dan vooral op in. Hun en jouw speelplezier zal alleen maar verhogen.

De speelactiviteiten op speelbank.be vertrekken vanuit de interesses en ervaringen van de kinderen, werden pedagogisch gescreend én getest op de werkvloer.

De speelactiviteiten zetten kinderen aan tot experimenteren, ontdekken van de wereld, creativiteit, zelfstandigheid, bewegen, nadenken, initiatief, ondernemen, buitenspelen, taalontwikkeling, fantasiespel, grenzen verleggen, samenspelen of omgaan met diversiteit. We maken bij voorkeur gebruik van echte, zelfbedachte, kosteloze, duurzame, natuurlijke of realistische materialen.

Speelbank.be wil bijdragen aan een duurzame en betere wereld en engageert zich voor 7 SDG's (Sustainable Development Goals). Lees er hier alles over.

 

Contact
Steunpunt kinderopvang van de VVSG
Bischoffsheimlaan 1 - 8

1000 Brussel
info@speelbank.be

Wanneer komt mijn inzending online?

Omdat we de kwaliteit van speelbank.be belangrijk vinden, worden alle inzendingen vooraf nagelezen door een pedagoog. Zij kijkt na of de speelactiviteit, of een variatie erop, nog niet op speelbank.be staat en zorgt ervoor dat alle speelactiviteiten duidelijk zijn. Indien nodig voegt ze iets toe of laat ze iets weg. Dit kan, afhankelijk van het aantal inzendingen die zij krijgt, een tijdje duren. Wanneer je speelactiviteit online staat, krijg je van haar een mailtje. Indien we je speelactiviteit niet publiceren, krijg je van haar ook een motivatie.

Belangrijk

  • Zend enkel speelactiviteiten in die je zelf hebt uitgetest en waarbij het welbevinden en de betrokkenheid hoog was. Zo weet je zeker dat de kinderen het boeiend vinden en kan je je eigen ervaringen, tips en variaties delen met anderen.
  • We vinden het belangrijk dat de speelactiviteiten vertrekken vanuit de interesses en ervaringen van de kinderen.
  • Voor baby's en peuters vinden we het ook belangrijk dat er niet te veel voorbereiding is.
  • Maak bij voorkeur gebruik van echte, zelfbedachte, kosteloze, duurzame of realistische materialen.
  • Bij een speelactiviteit is het eindresultaat niet belangrijk. Het proces en het welbevinden is belangrijker. Knutselwerkjes waar kinderen allemaal hetzelfde moeten (na)maken of zelf weinig zelf aan doen zal je niet vinden op speelbank.be.
Realisatie website: Wies Hermans (Fuut)
Illustraties: Tartaruga Feliz
Partners
Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met onze cookie policy.