Speelhoek
Modderkeuken
Type
Permanente speelhoek
Leeftijd
Jonge kleuters | Oudere kleuters
Trefwoorden
Imitatie | Vullen en verzamelen
Locatie
  • Buiten: in een groene zone
Materiaal

Paletten, echt keukenmateriaal, een oude gootsteen, wijnkisten of resten hout, hamer, spijkers, oude elektrische apparaten.

Aanleiding

De kinderen maken altijd zandtaartjes op de rand van de zandbak. Ik wil ze graag meer mogelijkheden geven om met modder eten te maken.

Aanpak

Zoek een goede plek voor de keuken. Het is ideaal als er gewoon aarde of zand is, waar de kinderen zelf van kunnen nemen en gebruiken, bijvoorbeeld aan de rand van de zandbak of in het stukje natuur in de tuin.

De basis van de keuken maak je met oudere kinderen. Zo is het een verrassing voor de jongere kinderen. ‘Kijk, wat zou dat hier zijn, Vico?’

 Denk met de kinderen na over de inrichting. ‘Waar zullen we de potten en pannen zetten?’ Maak samen met de kinderen een plan om alles uit te stallen.

Verzamel met hen materiaal voor de keuken. Dat hoeft niet beperkt te zijn tot zandspeelgoed, je kan gerust echt bestek, echte potten en pannen, echte bekers, .. gebruiken. ‘Wat kan er nog allemaal leuk zijn in de keuken?’  Ga met de kinderen die willen opzoek naar leuke spullen.

Inrichting
  • Dit kan je samen met oudere kinderen doen. Maak op de hoogte van de kinderen een werkblad. Dit doe je door twee paletten te nemen. Het ene zet je rechtop, het andere zaag je in twee, zodat je twee stukken hebt: het werkblad en de voorkant. Die maak je in een rechte hoek aan elkaar vast, de verbinding verstevig je met kleine restplanken. Met dit basiselement kan je de keuken zo groot maken als je wil.
  • Een keukeneiland maken kan ook: stapel een drietal paletten op elkaar en maak die aan elkaar vast, of maak een pallet vast op een oud tafeltje.
  • Deze elementen kan je met de jongere kinderen toevoegen:
  • Hang aan de rechtopstaande stukken spijkers of haakjes waar je het keukenmateriaal kan aanhangen.
  • Een oud blik of plastiek emmer vastmaken aan de keuken zorgt voor meer plaats voor kleine voorwerpen. En vergeet de vuilnisbak niet.
  • Installeer een waterreservoir, misschien wel met watertoevoer?. Dat kan je doen door een gat in het werkblad te maken en daar een teil in te zetten.
  • Heb je geen watertoevoer op de locatie van de modderkeuken zelf? Dan kan je ook werken met kleine teiltjes die je her en der in de keuken verspreidt, of met een bidon of gieter die je af en toe opnieuw vult.
  • Misschien zijn er wel ouders die toevallig aan het verbouwen zijn? Met een oude gootsteen maak je de buitenkeuken helemaal af.
Speelimpulsen
Fantasie
Het basisidee van de modderkeuken is natuurlijk allerlei eten maken: taart, ijsjes, soep, puree, pizza… ...
> lees meer
  • Het basisidee van de modderkeuken is natuurlijk allerlei eten maken: taart, ijsjes, soep, puree, pizza…
  • Dat eten kan je ook opdienen. Misschien ontstaat er wel een restaurant naast de keuken?
  • De afwas doen, al dan niet met echt water en echte handdoeken, is ook een hele belevenis. Zorg voor zeep, verschillende afwasbewegingen en een leuke afwassfeer.
 
Personages
Charlotte, de fijnproever, komt eten. Ze houdt van extra kruiden in haar eten en proeft tot de smaak helemaal goed zit. Natuurlijk beschrijft ze elke smaak ook met grote woorden en gebaren en is ze helemaal gelukkig als het echt lekker is. ...
> lees meer
  • Charlotte, de fijnproever, komt eten. Ze houdt van extra kruiden in haar eten en proeft tot de smaak helemaal goed zit. Natuurlijk beschrijft ze elke smaak ook met grote woorden en gebaren en is ze helemaal gelukkig als het echt lekker is.
  • Vraag aan de kinderen wat ze graag eten. Praat over wat typisch is voor hen thuis, wat hun mama of papa vaak maken. Daarop kan je verderbouwen en een personage maken dat in de buitenkeuken langskomt.
  • Spannend, de voedselinspectie komt langs. Is alles wel in orde en netjes?
 
Materialen
Oude elektrische apparaten zijn een meerwaarde! Knip de kabel eraf voor de veiligheid en zorg dat er geen scherpe uitsteeksels meer zijn. Denk aan een microgolfoven, een broodrooster, een citruspers, een mixer… ...
> lees meer
  • Oude elektrische apparaten zijn een meerwaarde! Knip de kabel eraf voor de veiligheid en zorg dat er geen scherpe uitsteeksels meer zijn. Denk aan een microgolfoven, een broodrooster, een citruspers, een mixer…
  • Extra kosteloos materiaal toevoegen is altijd een voltreffer. Denk aan dopjes, schelpen, veren… als versiering voor het eten dat er al is, of als extra hapje bij de maaltijd.
  • De bakkerijafdeling van de keuken is échter met oude bakvormen of siliconen muffinvormpjes. Ga op zoek in de kringloopwinkel in je buurt, daar kan je voor weinig geld veel oude spullen een nieuw leven geven.
  • Met een eierdoos erbij kan je echte pralines maken. Ander verpakkingsmateriaal zorgt ervoor dat je meeneem-eten kan maken.
  • In een buitenkeuken kan je natuurlijk ook een échte kookactiviteit organiseren. Even de modder aan de kant en plaats maken voor echte ingrediënten. Da’s iets anders dan een kookactiviteit aan de tafel.
 
Toegankelijkheid

Deze hoek is altijd toegankelijk 

Pedagogische en andere aandachtspunten

Niet alle kinderen zijn graag vuil. Je kan schorten, overalls of laarzen voorzien. Zorg ervoor dat de kinderen weten waar ze hun handen kunnen wassen als ze dat willen.

Ingezonden door VVSG Steunpunt Kinderopvang – 8 augustus 2018.
1
2
3
4
5
6
Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met onze cookie policy.