Speeltip
0-3 jaar3-6 jaar
Buiten spelen
02 / 04 / 2015
Print      Download PDF
Uit de kindermond: Ik wil buiten spelen!

Het liefst van al speel ik buiten. Spelen, lopen, ravotten en klimmen in de buitenlucht doet me deugd. Zo kan ik me helemaal uitleven en dat heb ik soms nodig. Het leuke aan buiten spelen is dat de seizoenen en het weer altijd veranderen. Zo is er altijd iets nieuws te ontdekken, zien, ruiken en voelen.

De kinderbegeleiders hebben vorige week samen met een aantal papa’s buiten een keukentje gemaakt. Iedereen wil er in spelen. En weet je wat ik het leukst van al vind? Springen in de plassen met mijn laarzen en overal aan. Dat mag ik thuis nooit!

Hoe buitenspeelvriendelijk is mijn opvang?
Doe de test
Voor elke vraag waar je "ja" op antwoordt, krijg je 1 punt. Tel je punten op en lees hieronder het resultaat.
 
1

We spelen elke dag buiten met de kinderen.

2

Wat binnen kan, kan ook buiten is ons moto. We doen activiteiten die we binnen doen dus ook buiten (bv. dansen, zingen, verven, bouwen, boekje lezen).

3

Wij eten regelmatig buiten.

4

Kinderen krijgen de kans om buiten op ontdekking te gaan. We maken hen attent op bepaalde dingen zoals een spinnenweb, een aardworm, ijs, mist, de knopjes aan de planten,…

5

Er is reservekledij aanwezig voor alle kinderen in de opvang.

6

De regen houdt ons niet tegen om buiten te spelen. Er zijn voor alle kinderen regenlaarsjes, regenjasjes, waterdichte kruippakjes of overals en paraplu’s in de opvang.

7

We spelen ook buiten wanneer het koud is. Er zijn voor alle kinderen mutsen, sjaals, handschoenen, warme jassen en dekentjes aanwezig in de opvang.

8

We beschermen kinderen tegen de zon en zijn voorzien van zonnehoedjes, beschermende kledij en parasols. We smeren heel regelmatig zonnebrandolie.  Als het heel warm is, gaan we ofwel voor 11 uur of pas na 15 uur buiten spelen in de schaduw.

9

Kinderen die een beetje verkouden of ziek zijn mogen ook buiten spelen.

10

Er zijn buiten minimum 4 vier verschillende speelhoekjes voor de kinderen bv. zandbak, leeshoekje, keukentje, muziekhoek, groentetuin, bloemenperk, wilgentunnel, fietspark, klimtuig.

11

We denken met ons team regelmatig na over de buiteninrichting. We denken dan vooral na over speelelementen die niet veel geld kosten. Dure speeltoestellen vinden wij niet nodig.

12

We gaan soms naar een park, speeltuin, speelveld, bos, markt of strand in de buurt.

13

We brengen de natuur naar binnen:; zowel in de inrichting van onze ruimte als in de speelactiviteiten die we doen, brengen we natuurelementen en de de seizoenen naar binnen.

14

Buitenspelen is een aandachtpunt in onze communicatie naar ouders. Van bij de inschrijving informeren wij de ouders over onze visie op buitenspelen en de voordelen hiervan voor de kinderen. Ouders weten dat hun kind soms vuil kan worden bij het spelen.

15

Via foto’s (in onze nieuwsbrief, facebookpagina, ouderbord,…) communiceren we over onze buitenspeelactiviteiten met ouders.

Resultaat: punten
Download je resultaat

0-4 punten
Je opvang is onvoldoende gericht op buitenspelen. De  kinderen kunnen niet genoeg buitenervaringen opdoen of op ontdekking gaan. Stel een stappenplan op om meer buiten te spelen. Denk goed na wat je eerst wil en kan aanpakken. Lees hieronder nog eens de 10 voordelen van buiten spelen ter inspiratie.

 5-10 punten
Je opvang is voldoende gericht op buitenspelen. Jullie gaan regelmatig buiten en laten de kinderen verschillende ervaringen opdoen. Maar er is zeker nog ruimte voor verbetering. Denk na wat je wil en kan verbeteren en stel een stappenplan op. De kinderen zullen zich nog beter voelen en meer ervaringen kunnen opdoen in je opvang.

 11-15 punten
Je opvang is erg gericht op buitenspelen. De kinderen kunnen voldoende ervaringen opdoen en op ontdekking gaan in deze omgeving. Probeer de punten waar je ‘nee’ op antwoordde te verbeteren en je opvang wordt een echt buitenspeelparadijs voor de kinderen. De info hieronder kan je nog meer ideeën geven.

Tien voordelen van buitenspelen

1. Door buiten te spelen leren kinderen hoe de wereld rondom hen in elkaar zit. Groeien wortelen echt onder de grond? Waar kruipt dat beestje naartoe? Wat een mooie bloem!

2. Een andere omgeving geeft ander speelgedrag. Buiten wordt een kind uitgenodigd om op ontdekking te gaan enof om zijn fantasie en creativiteit te gebruiken. Dit zijn belangrijke bouwstenen voor probleemoplossend denken.

3. Buiten ontmoet je andere kinderen. Door samen te spelen, ontwikkelt een kind zijn sociale vaardigheden, oefent zo zijn taal, leert omgaan met winst en verlies, met rolverdelingen en bouwt een gezonde dosis assertiviteit op. Dat alles vergroot de kans om gemakkelijk aansluiting bij anderen te vinden.

4. Buitenlucht zorgt ervoor dat kinderen beter slapen. Groen brengt vaak rust. Buiten draagt het geluid veel minder ver, dit zorgt voor minder lawaai en op zijn beurt minder conflicten. Een buitenruimte met rustplekjes en zithoekjes biedt vaak rust en geborgenheid voor kinderen.

5. Kinderen ontdekken buiten gemakkelijker de mogelijkheden van hun eigen lichaam. Dat geeft zelfvertrouwen wat een kind motiveert en stimuleert om weer nieuwe dingen te ontdekken. Als een kind zich zeker van zichzelf voelt, zal het ook gemakkelijker met andere kinderen spelen.

6. Een kind leert buiten gaandeweg zelf zijn spel te organiseren: het is niet een kinderbegeleider die een spelletje voorstelt. Buiten halen kinderen hun organisatorische capaciteiten en zin voor initiatief boven.

7. Buitenspelen in een groene omgeving is goed voor de gezondheid en fysieke conditie: Kinderen bewegen meer, raken meer energie kwijt en doen meer vitamine D op. Hierdoor vermindert de kans op overgewicht, hartproblemen, diabetes, ADHD, stress, bijziendheid,…

8. Buiten spelen oefent de motorische vaardigheden. Kinderen leren er ruimte, diepte, afstand, snelheid, hoogtes, risico’s,… beter door inschatten.

9. Door meer buiten te spelen, groeit het ecologisch bewustzijn van het kind. Uit onderzoek blijkt dat wie zich als kind verbonden voelt met de natuur, ook op later leeftijd meer zorg zal dragen voor de natuur. Anders gezegd: meer buiten zijn vergroot het milieubewustzijn bij kinderen. Wie in zijn jeugd een band heeft opgebouwd met natuur, zal later meer geneigd zijn deze te willen beschermen.

10. Kinderen hebben vaak enorme bewondering en verwondering voor hun ontdekkingen in de natuur. Wanneer je natuurbeleving met al hun zintuigen, een onderdeel laat zijn hun ontwikkeling dan blijft dat levenslang op hun harde schijf staan.

In 10 stappen meer naar buiten!

Download (PDF)
1
2
3
4
5
6
Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met onze cookie policy.