Speelhoek
Timmerhoek
Type
Permanente speelhoek
Leeftijd
Oudere kleuters
Trefwoorden
Zelfstandigheid
Locatie
  • Buiten: in een groene zone, aan de tuintafel, op verhard terrein
Materiaal

Restjes hout, schuurpapier, lichte hamers, kleine spijkers, tangen, bouwvakkershelmen, piepschuim, schroevendraaiers

Aanleiding

In het gebouw naast ons zijn werken aan de gang. Er staat een werkbank met een grote zaagmachine op de stoep. Er staan altijd wel enkele kinderen te kijken.

Aanpak

‘Zullen we vragen of we de restjes hout mogen hebben?’ Ga met enkele kinderen op pad om hout te verzamelen. Wie weet heb je zelf nog wat liggen in het materiaallokaal? Zorg voor lichte hamers, spijkers en tangen. Verzamel al het bruikbare materiaal en ga met de kinderen aan de slag.

Zoek samen met de kinderen naar een plek om de hoek op te bouwen. ‘Misschien ergens verder weg van de rustige hoek? Timmeren maakt wel wat lawaai.’ Ga in op hun ideeën. Kijk, daar buiten heeft Josse een leuke plaats gevonden.

Het materiaalbord is leuk om met de kinderen te gaan maken. ‘Teken jij de omtrek van de hamer? Waar mag de tang hangen?’

Inrichting
  • Zoek een plek om een timmerhoek te bouwen.
  • Zet een stevige tafel centraal, zo heb je een werkbank waaraan de kinderen kunnen rechtstaan.
  • Zorg voor opbergruimte, bijvoorbeeld een stevige bak waar de restjes hout in liggen
  • Hang het materiaalbord op een centrale plaats op.
  • Met wat paletten geef je de timmerhoek al snel de juiste uitstraling. Die kunnen de oudere kinderen wel aan elkaar timmeren om jullie te helpen.
  • Als extra inkleding kan je nog zorgen voor bouwvakkershelmen op kindermaat, overalls, materiaalgordels en – riemen, rood-wit afspanlint of een bord met ‘verboden op de werf te komen’
Speelimpulsen
Fantasie
Maak fantasiefiguren met restjes hout, die je dan later in de poppenkast tot leven kan brengen. ...
> lees meer

Maak fantasiefiguren met restjes hout, die je dan later in de poppenkast tot leven kan brengen.

 
Personages
Er komt een echte technieker, compleet met overall, langs. Bij haar kan je je diploma ‘spijkers inkloppen’ behalen. Eerst mag je oefenen om zonder spijker gewoon op de stip te kloppen. Dan hou je de spijker met een wasknijper vast. En dan zelf proberen… Lukt het? ...
> lees meer
  • Er komt een echte technieker, compleet met overall, langs. Bij haar kan je je diploma ‘spijkers inkloppen’ behalen. Eerst mag je oefenen om zonder spijker gewoon op de stip te kloppen. Dan hou je de spijker met een wasknijper vast. En dan zelf proberen… Lukt het?
  • Jaak, de timmerman, wil graag meubels maken voor de poppenhoek. Wie kan meehelpen?
 
Materialen
Combineer de spijkers met touw. Op die manier maak je touwfiguren. ...
> lees meer
  • Combineer de spijkers met touw. Op die manier maak je touwfiguren.
  • Om de timmerwerkjes af te werken, kan je verf aanbieden.
  • Werk samen aan een groter bouwwerk. Met paletten en ander resthout maak je met enkele kinderen iets groots! Van plan tot afwerking, je kan alle stappen samen met de kinderen zetten. Grotere kinderen kunnen helpen aan de basis en zorgen mee voor stevige constructies.
  • Schuurpapier is ook een fijne afwerking: laat de kinderen zien hoe het werkt en geef hen ruimte om te experimenteren.  
  • Met piepschuim en schroevendraaiers is het iets makkelijker om aan de slag te gaan, ideaal voor kinderen die nog niet aan echt timmeren toe zijn. Of gebruik kartonnen dozen of buizen. 
 
Toegankelijkheid

Deze speelhoek is altijd toegankelijk onder begeleiding. 

Pedagogische en andere aandachtspunten

Let erop dat er geen bouwmateriaal of spijkers rondslingeren. Een eenvoudige regel kan zijn: één oude spijker inruilen voor één nieuwe. Zo kom je niet in een rommeltje van oude spijkers terecht.

Neem bij het opstarten van deze hoek voldoende tijd om de kinderen de basisvaardigheden aan te leren.  Geef hen lichte hamers, maar wel échte. Met een plastiek speelgoedhamer hebben ze meer kracht nodig en dat is minder veilig dan een hamer die wel een spijker kan inslaan.

Voor kleuters is bouwen en timmeren in het klein al heel wat. Grotere constructies timmeren doe je met meer kinderbegeleiders of met grotere kinderen.

Ingezonden door VVSG Steunpunt Kinderopvang – 1 januari 2014.
1
2
3
4
5
6
Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met onze cookie policy.