Speelhoek
Reuzegrote bouwhoek
Type
Permanente speelhoek
Leeftijd
Oudere kleuters
Locatie
  • Buiten
Materiaal

Plastiek buizen, kleine kabelhaspels, goten, geribbelde buizen, panlatten, bezemstelen, doeken, klemmen, oude plastiek stoelzittingen, autobanden, houten planken, kussens, touwen, klemmen, paletten, plastiek of rubber vloertegels, stukken tapijt… Het is belangrijk dat er veel verschillend materiaal is.

Zoek naar grote, losse materialen die de kinderen zélf of met z’n twee kunnen verplaatsen. 

Aanleiding

Op het internet had ik een filmpje gezien over ‘loose parts play’. Ik dacht meteen aan enkele kinderen, die in hun spel het weinige los materiaal dat er is ook vaak gebruiken en bijvoorbeeld een parcours maken met het pallet en de autoband die er al zijn. Het leek me leuk om hier meer op in te zetten en de kinderen buiten nog meer gestimuleerd worden in hun spel.

Aanpak

Doe een duidelijke oproep naar ouders om materiaal te verzamelen. Het handigste is om een lijst te maken met foto’s erbij, zo breng je in beeld welk materiaal je nodig hebt. Maak het materiaal kindvriendelijk door het proper te maken, af te schuren of de randen af te plakken zodat het niet snijdt.

Ontdek samen met de kinderen het materiaal. ‘Dat is een grote buis he, Wannes! Wat kan je daarmee maken?’ Laat hen experimenteren en stimuleer wat er gebeurt. ‘Kijk, Asmi heeft een wiebelplank gemaakt door die buizen te gebruiken.’

Vraag aan de kinderen wat ze leuk materiaal vinden, wat ze nog willen.

Inrichting
  • Deze speelhoek bestaat vooral uit materiaal en heeft niet veel inrichting nodig.
  • Je zorgt best voor een zo droog mogelijke opbergruimte voor het materiaal. Denk aan een tuinhuis, een buitenberging, een partytent … Eventueel kan je ook een afsluiting maken met losse hekken of een oude tent, maar dan let je er best op dat al het materiaal tegen vocht kan.
  • Als de speelhoek even heeft gewerkt, kan je foto’s maken van wat de kinderen met het materiaal allemaal bouwen en maken. Die zorgen voor extra inspiratie die je aan de zijkant van de materiaalstockage kan ophangen.
  • Je kan afhankelijk van je locatie kiezen of je het materiaal afbakent of niet. Meestal hoeft dat niet.  De materiaalstockage is een uitvalsbasis. Van hieruit nemen kinderen het materiaal mee om te spelen, dat kan ook naar andere hoeken of zones op de locatie zijn.
Speelimpulsen
Fantasie
Bouw een ‘voertuig’ met de kinderen. Met enkele oude stoelzittingen maak je al snel een bus. Of wat dacht je van een vliegtuig? Natuurlijk ga je nadien ook samen op reis. Instappen, klaar voor vertrek? Je kan kiezen of je het voertuig echt vast maakt of achteraf weer kan afbreken. ...
> lees meer
  • Bouw een ‘voertuig’ met de kinderen. Met enkele oude stoelzittingen maak je al snel een bus. Of wat dacht je van een vliegtuig? Natuurlijk ga je nadien ook samen op reis. Instappen, klaar voor vertrek? Je kan kiezen of je het voertuig echt vast maakt of achteraf weer kan afbreken.
  • Bouw een huis na waar je in kan wonen. ‘Waar komt de slaapkamer? Is er ook een douche?’
 
Personages
Eddy de Lange heeft een echte vouwmeter mee. Hij wil de allerhoogste bouwwerken meten. ‘Hoe hoog kunnen jullie bouwen?’ ...
> lees meer

Eddy de Lange heeft een echte vouwmeter mee. Hij wil de allerhoogste bouwwerken meten. ‘Hoe hoog kunnen jullie bouwen?’

 
Materialen
Voeg materiaal toe dat leuk is om te combineren, bijvoorbeeld ballenbadballen door de pvc-buizen doen rollen, auto’s op een baan en een brug van planken laten rijden… ...
> lees meer
  • Voeg materiaal toe dat leuk is om te combineren, bijvoorbeeld ballenbadballen door de pvc-buizen doen rollen, auto’s op een baan en een brug van planken laten rijden…
  • Met plakband en papier kan je heel wat extra speelimpulsen verzinnen. Hang labels op het materiaal, geef materiaal een kleurtje of een functie door er iets op te hangen.
  • Grote speelkussens zijn een ideale aanvulling bij deze speelhoek.
 
Toegankelijkheid

Dit materiaal is altijd toegankelijk als de kinderen buiten spelen. 

Pedagogische en andere aandachtspunten

Zorg dat er van het materiaal genoeg is. Kinderen willen al spelend soms hetzelfde materiaal gebruiken. Eigenlijk kan alles in deze hoek: bouwen, materiaal verplaatsen, fantasiespel… Zorg ervoor dat er genoeg speelkansen zijn, zodat kinderen niet (te veel) met het materiaal gaan gooien.

Deze hoek is gevuld met grote materialen. Soms lijkt het alsof kinderen die niet goed alleen kunnen dragen of verplaatsen. Geef hen de ruimte om te experimenteren en elkaar waar nodig hulp te vragen. Op die manier gaan de kinderen een uitdaging aan en zijn ze trots als het gelukt is om iets te zetten zoals ze het willen.

Ingezonden door VVSG Steunpunt Kinderopvang – 29 augustus 2018.
1
2
3
4
5
6
Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met onze cookie policy.