Speeltip
0-3 jaar3-6 jaar
10 tips om mooie foto’s te maken
25 / 09 / 2015
Print      Download PDF

1. Geduld, geduld, geduld
Kinderen zijn even onvoorspelbaar als schattig. Neem als fotograaf dus steeds je tijd. Zet je comfortabel, observeer door je lens en volg het kind in zijn acties. Zo ben je klaar om af te drukken als er een mooi moment passeert. Ben je net te laat? Weet dat kinderen van herhaling houden. De kans is groot dat dezelfde handeling zich nogmaals afspeelt als je rustig blijft wachten. Of vraag op spelende wijze aan het kind om iets opnieuw te doen.

2. Maak heel veel foto’s
Wees vooral niet zuinig met het aantal foto’s. Dus maak maar die extra foto, ook als je niet helemaal overtuigd bent of als de actie te snel gaat. Je kan gerust 100 foto’s maken van een situatie en er de 10 mooiste van overhouden. Op die manier leg je soms mooie verrassingen, onverwachte acties of leuke reeksjes vast.

3. Ga op gelijke hoogte zitten of liggen
Ga op je knieën zitten wanneer je foto’s van kinderen neemt. Door op hun ooghoogte te fotograferen, krijg je hun blikken beter in beeld wat resulteert in intiemere, rechttoe-rechtaanfoto’s. Bovendien ben je voor het kind minder imponerend dan wanneer je rechtstaand fotografeert, waardoor het zich meer op zijn gemak voelt. Een nieuwsgierige blik, een ondeugend lachje, een reikende hand,… het zijn net die spontane gebaren die je foto’s iets extra geven.

4. Pas op voor tegenlicht
Zoek een plaats op met veel natuurlijk licht, daarmee is de foto al half geslaagd. Dicht bij een groot raam of onder een dakvenster is bijvoorbeeld ideaal. Tijdens de ochtenduren of late namiddag is het licht zachter. Dit zijn dus de beste momenten om foto’s te nemen. Let er wel op dat je niet in tegenlicht fotografeert. De kans is dan immers groot dat het kind helemaal onderbelicht en erg donker op de foto zal staan. Fotografeer liever met het licht mee. Dit doe je door met je rug naar de zon te gaan staan.Je foto zal veel helderder en kleurrijker zijn. Wanneer er erg veel zon is kan je ook in de schaduw fotograferen. Zo voorkom je die vervelende donkere schaduwen.

5. Vermijd een drukke achtergrond
Hoe minder afleiding in de achtergrond, hoe beter. Op die manier krijgt jouw onderwerp alle aandacht. Een eenvoudige witte of bakstenen muur of een effen gordijn is dus te verkiezen boven een overvol interieur. Als het niet lukt om een rustige achtergrond te vinden, maak dan eerder close-upfoto’s. Daarbij zal een drukke achtergrond minder storen.

6. Neem close-up’s
Een close-upfoto van een kind ziet er vaak veel beter uit dan een totaalbeeld. Durf dus gerust van dichtbij te fotograferen of fel in te zoomen. Een lach, een verlegen blik, een fonkeling in de ogen; het zijn kleine details die een foto levendig maken.

7. Ga naar buiten
Kinderen in de natuur fotograferen, is bijna een garantie voor mooie foto’s. Daar heb je vanzelf de ideale combinatie van veel licht en mooie achtergronden. Bovendien krijgen kinderen in de natuur een levendigheid over zich die bijzonder fotogeniek is. Dus op het strand, in het bos, in de tuin of in het park: spelen en fotograferen maar.

8. Speel mee met de kinderen
Als je als fotograaf mee opgaat in het spel van de kinderen, zullen ze weinig aandacht schenken aan de camera en worden je foto’s meer naturel. Praat terwijl je fotografeert, maak een grapje, zet je erbij, speel mee, verwoord de dingen die je ziet, hoort of ruikt en wek verwondering of nieuwsgierigheid op. Al die kleine ijsbrekers zullen maken dat je na een tijdje ongestoord kan fotograferen. Een gouden regel: als je als fotograaf een leuk contact hebt met het kind en zelf plezier en ontroering ervaart tijdens het fotograferen, zal dit ook uit de foto’s stralen.

9. Hou je camera steeds bij de hand
De mooiste foto’s laten zich niet plannen. Zorg dat je altijd een opgeladen camera binnen handbereik hebt voor de onverwachte foto-momenten; een lieve knuffel, een verkleedmoment, een zelf bedacht spelletje, …

10. Neem regelmatig een back-up
Vergeet niet dat computers en hard-disks feilbaar zijn. Het vraagt wat discipline om regelmatig back-ups te maken, maar dat is niets in vergelijking met de teleurstellingen van gecrashte computers en verloren fotoarchieven. Dus als je foto’s je lief zijn; back-uppen!

Met dank aan

Fotografe Clara Hermans

1
2
3
4
5
6
Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met onze cookie policy.