Speelhoek
Alternatieve bouwhoek
Type
Permanente speelhoek
Leeftijd
Oudere kleuters
Locatie

In de speelruimte of in de bestaande bouwhoek

Materiaal

Eierdozen, kartonnen rollen, oude cd's, houten blokken, pvc buizen, takken, blikken dozen, plastiek potten, plankjes, ...

Aanleiding

Tijdens de opruim op zolder ontdekken we een heleboel dozen met kosteloos materiaal. Zo veel, dat we er zelf van onder de indruk zijn. We besluiten te experimenteren met een alternatieve bouwhoek.

Aanpak

Met het team veranderen we de klassieke bouwhoek (met lego, plastiek blokken, clicks...) in één keer naar een alternatieve bouwhoek, om zo de kinderen te verrassen. 

Inrichting
  • Zorg voor een opbergsysteem waarin je het materiaal goed per soort kan rangschikken. Dat kan in een kast met vakken of in bakken. 
  • Orden het materiaal zodat het voor de kinderen zichtbaar is. 
  • Maak eventueel labels op de bakken, of plak telkens één materiaal vooraan op de bak. 
  • Print eventueel nog enkele voorbeelden af ter inspiratie, die kan je aan de muur ophangen. 
Speelimpulsen
Materialen
Maak een plaats voor 'het materiaal van de dag'. Dat kan je uitstallen, op die manier prikkel je de kinderen om iets nieuws te gebruiken.  ...
> lees meer
  • Maak een plaats voor 'het materiaal van de dag'. Dat kan je uitstallen, op die manier prikkel je de kinderen om iets nieuws te gebruiken. 
  • Voeg kleine materialen toe, zoals kurken, gordijnringen, knopen... Op die manier kunnen kinderen die graag fijner werken ook leuk aan de slag gaan. 
  • Kijk naar wat kinderen bouwen. Misschien ontstaat er wel een baan? Dan kan je ballen of auto's toevoegen om het speelplezier te verhogen. 
 
Toegankelijkheid

Deze hoek is altijd open.

Ingezonden door VVSG Steunpunt Kinderopvang – 10 april 2020.
1
2
3
4
5
6
Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met onze cookie policy.