Speelhoek
Het avontureneiland
Type
Permanente speelhoek
Leeftijd
Peuters of lopers | Jonge kleuters
Locatie

In de buitenruimte

Materiaal

Palletten, balken, houten planken, autobanden, glijbaan, takken, boomstammen. 

Aanleiding

Onze buitenruimte was een lege betonnen vlakte met weinig uitdaging. Door de inspiratie in de opleiding Pedagogie van het Jonge Kind rond 'risicovol spelen', wou ik hier iets mee doen. 

Samen met het team zetten we verschillende stappen om een avontuurlijke buitenruimte in te richten. We maakten met natuurlijke materialen een ruimte waarin kinderen kunnen klimmen, klauteren en greznen verleggen. De losse materialen zijn makkelijk te combineren en te variëren, om zo telkens nieuwe uitdagingen te voorzien. 

Aanpak

We brainstormden rond de buitenruimte samen met het team van de ouders. We kregen via ouders heel wat natuurlijk materiaal: platen, planken, palen, takken, paletten, boomstammen, boomstronken,...

Daarnaast vonden we op de facebook-pagina rond 'risicovol spelen' ook het idee om te werken met autobanden. We voegden ook de fietsjes toe, zodat de kinderen kunnen experimenteren met een fietsparcours rond of over de planken. 

Naast de losse elementen voegden we ook een vast speeltoestel toe, dat we met het team bouwden. Op die manier konden we ook een glijbaan toevoegen. 

Inrichting
  • Verzamelen losse natuurlijke materialen, dat kan via de ouders
  • Voorzie een vaste structuur, bijvoorbeeld van palletten, waar je makkelijk iets aan kan bouwen of kan aan vastmaken. 
  • Baken een zone af in de buitenruimte waar het materiaal ligt. Zo weten kinderen waar ze kunnen spelen en experimenteren.
  • Varieer de inrichting en speel in op wat de kinderen interesseert: bewegingen, klimmen, bouwen... 
Toegankelijkheid

Deze speelhoek is altijd open. 

Pedagogische en andere aandachtspunten

Deze buitenruimte is voor kinderen een hele uitdaging. Ga met hen samen op verkenning en daag hen uit om de proberen. Zet zelf een stap terug, zodat de kinderen zelf kunnen ontdekken hoe het werkt. 

Bron
Sienaert, H., Vandorpe, B., Wemel, S., Ceulemans, A., Lehouck, V. (2019). RePLAY draaikalender: Het jaar rond risicovol spelen ondersteunen bij peuters in de kinderopvang. Brussel: Politeia nv.
Ingezonden door Wendy Van de Kerkhove (De Vrolijke Patatjes) – 5 mei 2020.
1
2
3
4
5
6
Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met onze cookie policy.