Speelhoek
Chinees restaurant
Type
Tijdelijke speelhoek
Leeftijd
Oudere kleuters
Locatie
 • In een hoek van de speelruimte
 • In de poppenhoek bij de speelkeuken
Materiaal

Chinese decoratie, verpakkingsmateriaal, gekleurde rijst, menukaart, lege frisdrankflessen, geld, kassa, borden en bestek, ...

Aanleiding

Met het team volgden we een leuke vorming rond speelhoeken. Het leek ons een goed idee om samen met de kinderen te brainstormen om te kijken welke tijdelijke speelhoek we konden uitwerken. 

Aanpak

Met enkele kinderen die zin hadden om de speelhoek te maken gingen we samen zitten. Ik stelde voor dat we een tijdelijk hoek konden maken, die dan twee weken kon blijven staan.

De kinderen vonden een restaurant een heel leuk idee. Samen bedachten we welke restaurants er zoal zijn en zo kwamen we op het idee om een chinees restaurant te maken. 

Inrichting
 • Zoek in de speelruimte naar een goede plek voor de speelhoek. Dat kan een hoek van de grote speelruimte zijn, of een bestaande hoek die je even verandert. 
 • Baken de hoek af en zorg voor de belangrijkste inrichting: een (speel)keuken, tafels om aan te eten, de kassa.
 • Zorg voor een chinese sfeer: rustige kleuren, rode accenten, lampions... Misschien kan je bij het chinees restaurant in de gemeente wel materiaal lenen of krijgen? 
 • Maak extra versiering: vlaggen, een menukaart, bloemen voor op tafel. 
 • Echt materiaal maakt het helemaal af: rijst, eetstokjes, touw als noedels en  verpakkingsmateriaal. 
Speelimpulsen
Fantasie
De kinderen die in de bouwhoek aan het spelen zijn, vragen of het restaurant ook kan leveren. Met een grote speelgoedvrachtwagen is een levering zo gebracht.  ...
> lees meer
 • De kinderen die in de bouwhoek aan het spelen zijn, vragen of het restaurant ook kan leveren. Met een grote speelgoedvrachtwagen is een levering zo gebracht. 
 • Met een fototoestel maak je een betere menukaart: wie verzint de mooiste namen voor de nieuwe gerechten? 'Voor jou een portie noedeliesoepie, meneer?'
 
Personages
Nancy komt graag chinees eten. Ze heeft al heel wat van de menukaart geproefd en wil altijd graag iets heel speciaals. Wie bedient haar en zorgt dat ze het naar haar zin heeft?  ...
> lees meer
 • Nancy komt graag chinees eten. Ze heeft al heel wat van de menukaart geproefd en wil altijd graag iets heel speciaals. Wie bedient haar en zorgt dat ze het naar haar zin heeft? 
 • Lian volgde een cursus chinese kalligrafie. Met speciale pennen en penselen komt hij het uithangbord voor het restaurant maken, in échte chinese tekens. Wie helpt hem mee om er iets moois van te maken? 
 
Materialen
Met gekleurd papier, rubbervellen of vilt knutsel je makkelijk extra groenten, tofu of vlees voor in de rijst. Zo kan je de schotel helemaal naar de wensen van de klant samenstellen.  ...
> lees meer
 • Met gekleurd papier, rubbervellen of vilt knutsel je makkelijk extra groenten, tofu of vlees voor in de rijst. Zo kan je de schotel helemaal naar de wensen van de klant samenstellen. 
 • De wachtende klanten hebben ook graag een eigen hoekje: met tijdschriften, een gezellige zetel en alvast een glaasje aperitief is de wachthoek zo ingericht. 
 • Een leverancier brengt allemaal nieuwe ingrediënten: 'Wat zit er in dat geheimzinnige postpakket, rechtstreeks uit China?' 
 
Toegankelijkheid

Deze speelhoek stond twee weken op onze werking en was altijd toegankelijk. 

Ingezonden door BKO Patjoepelke – 16 december 2019.
1
2
3
4
5
6
Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met onze cookie policy.