Speelhoek
Modderwellness
Type
Tijdelijke speelhoek
Leeftijd
Oudere kleuters
Trefwoorden
Vullen en verzamelen
Locatie
 • Buiten: in en rond de zandbak
Materiaal

Emmer, handdoek, klei, plastiek potjes, zeep, teil, water, vuilniszakken om de kledij te beschermen

Aanleiding

In de zandbak zie ik kinderen experimenteren met zand en water op hun huid. Ik ging naar hen toe en zag dat de activiteit steeds meer kinderen boeide.

Aanpak

‘Oh, dat ziet er leuk uit. Wie gaat er mee materiaal halen?’ Haal met enkele kinderen een teil water, verfborstels, ... 

Zorg voor bakjes water en 'echte' modder, door er zand, klei of aarde bij te doen.  Laat de kinderen rustig experimenteren. ‘Waw, van modder wordt je huid erg zacht hé, Siham! Wat zou er gebeuren als je het laat opdrogen?’

Maak een rustig hoekje in de zandbak. ‘Welke oude kussens kunnen we gebruiken? Mara, hoe kunnen we het hier gezellig maken? Zullen we de zetel dichterbij schuiven?’ 

Om meteen in de sfeer te komen, kan je de kinderen vragen om hun schoenen al uit te doen als ze de hoek binnenkomen. Zo is de drempel kleiner om echt met de modder aan de slag te gaan.

Organiseer de modderhoek en laat het dan aan de kinderen zelf over. ‘Isa, wil jij de bezoekers ontvangen?’ Zet genoeg materiaal klaar, zodat alle kinderen zonder wachten aan bod kunnen komen. Zorg dat de kinderen zich na de moddermassage ook kunnen afspoelen en afdrogen. 

Inrichting
 • Deze modderhoek maak je binnen (bij kouder of slecht weer) of in de zandbak bij mooi weer. Het past om van deze speelhoek, die over ontdekken gaat, een rustige hoek te maken.
 • Kussens, een picknickdeken, kampeermatten of een hangmat zorgen voor een rustige en gezellige zitplek. Je kan ze rond of in de zandbak plaatsen, maar ook erin. Zo zitten de kinderen met hun voeten in het zand en kan je de stoelpoten vastzetten. Op die manier kan je de stoelen ook lichtjes kantelen, om meer achterover te leunen.
 • Zet een strandtent of partytent op, samen met de kinderen, om de hoek af te schermen. Je kan ook een speelparachute ophangen, zodat er een tent ontstaat.
 • Voorzie ook een plek waar kinderen die niet meer in deze hoek willen spelen, zich proper kunnen maken. Bijvoorbeeld: een teil water en een handdoek.
Speelimpulsen
Fantasie
Met gras of bladeren kan je de massage variëren en uitbreiden. ...
> lees meer
 • Met gras of bladeren kan je de massage variëren en uitbreiden.
 • Vertel rustige verhalen of laat het kind wegdromen bij enkele fantasievragen, zo kom je helemaal tot rust tijdens de ‘behandeling’.
 • Rustige muziek zorgt hier voor een fijne sfeer.
 
Personages
Met een personage kan je nieuwe speelideeën lanceren, als de kinderen daar klaar voor zijn. ...
> lees meer
 • Met een personage kan je nieuwe speelideeën lanceren, als de kinderen daar klaar voor zijn.
 • Misha, de massagespecialiste, maakt speciale mengsels van water, zand en aarde. Wie weet kunnen er ook wat bloemen bij? Die kan je dan gebruiken om elkaar te verzorgen.
 • Paul kan enkele massagetechnieken en leert die aan de kinderen.
 
Materialen
Experimenteer met verschillende soorten modder, dikke en dunne. Door er meer of minder water bij te doen of door te werken met aarde of zand. Wat is het verschil? Wat werkt er beter? ...
> lees meer
 • Experimenteer met verschillende soorten modder, dikke en dunne. Door er meer of minder water bij te doen of door te werken met aarde of zand. Wat is het verschil? Wat werkt er beter?
 • Zorg voor verschillende soorten borstels, sponzen, spatels en doekjes. Laat de kinderen experimenteren met de materialen. ‘Hoe voelt dat, als je met de spons wrijft? Gek hé.’
 • Met een oude agenda en een telefoon kunnen de andere kinderen ook van op afstand afspraken maken.
 
Toegankelijkheid

We maakten deze hoek in de voormiddag en de kinderen bleven er de hele dag in spelen. 

Pedagogische en andere aandachtspunten

Sommige kinderen zijn afwachtend als het gaat om vuil worden en met modder spelen. Zet kleine stapjes en bouw langzaam op. Een beetje modder is ook al fijn. En alleen de tenen. Voor anderen mag dat meteen veel zijn, dat kan ook.

Ingezonden door VVSG Steunpunt Kinderopvang – 8 augustus 2018.
1
2
3
4
5
6
Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met onze cookie policy.