Speelhoek
Buitenrestaurant Chez Col
Type
Tijdelijke speelhoek
Leeftijd
Jonge kleuters | Oudere kleuters
Trefwoorden
Duurzaamheid | Ordenen en sorteren | Vullen en verzamelen
Locatie
  • In een groene zone
  • Op het grasveld
  • Op verhard terrein
Materiaal

Tafel, doeken, klei, borden, kommen, keukenmateriaal, losse onderdelen zoals doppen, kroonkurken, parels, schelpen, ijzerdraad, elastieken, stenen, takken, gedroogde vruchten... 

Aanleiding

We gingen met de opvang naar een familiefestival in de buurt. Van deze activiteit, bedacht door Studio FLUX vzw, genoten de kinderen heel erg. In dit restaurant maak je samen met de kunstzinnige obers een artistiek buffet uit ecologische materialen. Bekijk in deze video hoe het er aan toe gaat in Restaurant Chez Col.

Aanpak

We besloten om ons eigen buitenrestaurant te maken. Heel wat materiaal hadden we al. Via de ouders verzamelden we extra kosteloos materiaal om het eten mee te versieren. De kinderen gingen in het park in de buurt op zoek naar mooie takken, stenen en bladeren om te gebruiken. 

Inrichting
  • Zet enkele stevige tafels buiten en bedek die met een mooi tafellaken, dat ziet er meteen sfeervol uit. 
  • Neem het materiaal en zet het open, zodat het beschikbaar is voor de kinderen: de klei ligt klaar in stukken en klein materiaal ligt per soort in bakjes. . 
  • Leg de verschillende keukenmaterialen klaar om aan de slag te gaan: een pollepel, pureestamper, lepels... 
  • Zorg ook voor een plek om het eten dat klaar is op te dienen in een restaurant: een picknickdeken of tuinbank is ideaal. Met een mooi dienblad erbij is het helemaal af. 
Speelimpulsen
Fantasie
Nodig de kinderen uit om hun eigen gerecht te maken. 'Kijk, je kan materialen kiezen om je gerecht mee te maken'. Probeer eens om de kinderen 3 materialen te laten kiezen: je zal zien dat ze gerichter denken en fantaseren als de keuze beperkt is. ...
> lees meer
  • Nodig de kinderen uit om hun eigen gerecht te maken. 'Kijk, je kan materialen kiezen om je gerecht mee te maken'. Probeer eens om de kinderen 3 materialen te laten kiezen: je zal zien dat ze gerichter denken en fantaseren als de keuze beperkt is.
  • Vandaag is het Zoete Donderdag. Wie maakt een lekker dessert met het materiaal?
  • Vraag aan de kinderen wat hun lievelingseten is. Kunnen ze dat namaken met het materiaal dat er is? 'Leuk, Mina, jij hebt frietjes gemaakt, zie ik'
 
Personages
Col, de artistieke kok, geeft een extra impuls en kijkt wat jouw gerecht nog nodig heeft.  Hij praat met een frans accent: 'Oh, jij hebt al heel wat kleur toegevoegd, prachtig' ...
> lees meer
  • Col, de artistieke kok, geeft een extra impuls en kijkt wat jouw gerecht nog nodig heeft.  Hij praat met een frans accent: 'Oh, jij hebt al heel wat kleur toegevoegd, prachtig'
  • Polly komt graag van alles proeven. 'Is de smaak lekker?' Ze ruikt eerst grondig voor ze probeert. 
  • Odilon, de deftige ober, leert iedereen opdienen. Je plateau vasthouden, balanceren en hup: breng het gerecht maar naar de bezoekers.   
 
Materialen
Oude uitsteekvormen zorgen ervoor dat je leuke vormen kan maken in de klei ...
> lees meer
  • Oude uitsteekvormen zorgen ervoor dat je leuke vormen kan maken in de klei
  • Met wat verkleedkledij maak je de ervaring compleet: voor je op restaurant gaat, kan je de deftigste kledij aantrekken. 'Heb je graag een hoed op? Of liever een glanzende sjaal?'
  • Na het koken, kunnen we ook afwassen. Zet enkele teilen met water klaar om de afgeruimde borden in te spoelen. Met wat zeep, een spons en handdoeken erbij is dat ook een leuke activiteit voor kinderen. 
 
Toegankelijkheid

Deze speelhoek was tijdelijk (voor enkele dagen) en altijd open. 

Pedagogische en andere aandachtspunten

Echte borden en kommen passen het best in het concept van dit restaurant. Het is voor kinderen leuk om met echt materiaal te werken en ze kunnen dat.
Let bewust op en moedig hen aan om hier voorzichtig mee om te gaan zonder het materiaal te laten vallen. 

Ingezonden door vzw Studio FLUX – 2 september 2019.
1
2
3
4
5
6
Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met onze cookie policy.