Speelhoek
Kliniek Uniek
Type
Tijdelijke speelhoek
Leeftijd
Jonge kleuters | Oudere kleuters
Trefwoorden
Diversiteit | Imitatie
Locatie
  • Binnen: in een speelhoek of als uitbreiding van de poppenhoek
  • Buiten: in een rustige hoek of tent
Materiaal

Computerscherm, dokterskledij, doorschijnende fles, handschoenen, kartonnen doos, keukenschort, knuffels, pop, spuit, verband of repen stof, poppenbedden, lakens…

Aanleiding

De kinderen doen in de poppenhoek vaak alsof een pop ziek is. Ik merkte dat ze improviseerden hoe ze de pop konden verzorgen. Vaak ontstaat er dan een heel fantasiespel, dat ik graag meer ruimte wil geven.

Aanpak

‘Zullen we een ziekenhuis maken?’ Baken met de kinderen die graag meedoen een extra stuk naast de poppenhoek af, waar het ziekenhuis kan komen.

‘Is het zo groot genoeg?’ Help de kinderen met de inrichting van het ziekenhuis. Laat hen kleine meubels verplaatsen tot ze vinden dat het goed staat.

‘Bas, ik zie dat je de pop wil verzorgen. Kijk, hier is een bedje.’ Voorzie extra materiaal, zoals lakens, dekens, kussens… ‘Zullen we het doktersmateriaal erbij leggen? Ga het maar halen, Cynthia.’ Zoek naar oud EHBO materiaal dat je niet meer echt kan gebruiken.

Zorg ervoor dat het materiaal genoeg verspreid is over het ziekenhuis, dat er bijvoorbeeld bij elk bedje wat materiaal te vinden is.

Eerst kwamen de kinderen met poppen en knuffelberen op bezoek. Nadien werden ze ook zelf ziek.
Kinderen konden in de wachtzaal zitten, werden ontvangen door een assistente en konden dan bij de dokter komen. De kinderen namen de rollen spontaan op en wisselden ook.

Sommige kinderen bouwen graag verder aan het ziekenhuis. Dat kan. ‘Oh, wordt dat de wachtzaal, Hafsa?’

Inrichting
  • Gebruik een partytent of hang witte lakens op als basis: zo is er een duidelijk afgebakende ruimte, die meteen ook wit is.
  • Voorzie een plek om de patiënten te ontvangen.
  • Zet enkele stoelen klaar voor de wachtzaal.
  • Maak met de kinderen uithangborden: Voorzie wit papier, stiften en plakband. ‘Waar ga je die pijl ophangen, Sam?’
  • Ook de muren kan je aankleden met ziekenhuisprenten. Die kan je zelf maken. Leg een groot blad op de grond en teken daar de omtrek op van de kinderen die willen. Je kan ook de lichaamsdelen samen benoemen en ophangen in het ziekenhuis.
  • Neem witte lakens en maak de overige delen van de speelhoek wit door ze met lakens te bedekken.
  • Haal poppenbedden, matrassen, … en zet die in de speelhoek.
Speelimpulsen
Fantasie
‘Hoe gaan we het ziekenhuis noemen? Wie heeft een idee?’ Luister naar de ideeën van de kinderen, laat iedereen meedenken. Beslis samen met de kinderen wat het wordt. ...
> lees meer
  • ‘Hoe gaan we het ziekenhuis noemen? Wie heeft een idee?’ Luister naar de ideeën van de kinderen, laat iedereen meedenken. Beslis samen met de kinderen wat het wordt.
  • Verspreid een ziekte, bijvoorbeeld door rode stippen met schmink te zetten bij de andere kinderen. Iedereen met rode stippen moet bij het ziekenhuis langs. Misschien is het ook wel besmettelijk?
  • In de wachtzaal wordt nogal wat gebabbeld: verspreid roddels over de dokter. Zo zullen de kinderen checken of het waar is wat er verteld wordt…
 
Personages
Deze personages kan je zelf spelen en binnenbrengen als de kinderen minder betrokken zijn. Voorzie attributen en verkleedkledij die je makkelijk kan doorgeven aan de kinderen die ook graag eens die rol opnemen. ...
> lees meer

Deze personages kan je zelf spelen en binnenbrengen als de kinderen minder betrokken zijn. Voorzie attributen en verkleedkledij die je makkelijk kan doorgeven aan de kinderen die ook graag eens die rol opnemen.

  • Maria ontvangt iedereen aan de ingang van het ziekenhuis. Ze vraagt wat er aan de hand is, doet een babbeltje en brengt je naar de dokter. Met een oude telefoon, een headset of een echt notitieblok is het helemaal compleet.
  • De Cliniclowns komen langs om de mensen in de wachtzaal en de patiënten wat op te vrolijken. Ze maken mopjes en doen de dokter na, met een rode neus en een pruik op.
  • Hendrik heeft een klein winkeltje: hij komt met een karretje bloemen, tijdschriften en lekkers langs. Wie wil graag nog een cadeau kopen om mee te nemen op bezoek?
 
Materialen
Neem lege flesjes, water en crêpepapier. ‘Wie wil er mee siroop maken?’ Siroop kan je lekker doen ruiken met kruiden of bloemen. Maak er verschillende, voor verschillende ziektes. ...
> lees meer
  • Neem lege flesjes, water en crêpepapier. ‘Wie wil er mee siroop maken?’ Siroop kan je lekker doen ruiken met kruiden of bloemen. Maak er verschillende, voor verschillende ziektes.
  • Of neem een notitieblok en schrijf briefjes: ‘Deze is voor de apotheek, daar mag je pilletjes halen.’ 
  • Snij een oud laken in repen en leg ze in het ziekenhuis.  Daarmee kan de dokter verband omdoen bij de patiënten die iets gebroken hebben.
  • Zoek naar echt materiaal vanuit het ziekenhuis. Vraag ernaar bij de ouders. Misschien werkt er wel iemand in het ziekenhuis of als dokter? Met een gerichte oproep en een concrete lijst kan je vast heel wat verzamelen.
  • Wat dacht je van een echte telefoon of een bel die rinkelt als er een noodgeval is?
  • Met schmink maak je samen met de kinderen ‘echte’ wonden, die in het ziekenhuis verzorgd kunnen worden.
 
Toegankelijkheid

Deze hoek stond een hele maand in de opvang en was altijd toegankelijk. 

Pedagogische en andere aandachtspunten

Een ziekenhuis roept bij de kinderen niet altijd positieve gevoelens op. Maak ruimte om hierover te vertellen en ga hierover met de kinderen in gesprek. ‘Hoe was dat toen je naar het ziekenhuis moest, Ben?’ Door de situaties na te spelen, geven kinderen hun ervaringen een plaats. Laat kinderen de hoek op hun eigen ritme ontdekken, zonder iets te forceren.

Ingezonden door Elien Buyse (OCMW Dentergem (IBO Scoebidoe)) – 8 augustus 2018.
1
2
3
4
5
6
Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met onze cookie policy.