Speelhoek
Tuincentrum Kwabbertuin
Type
Tijdelijke speelhoek
Leeftijd
Jonge kleuters | Oudere kleuters
Trefwoorden
Duurzaamheid
Locatie
 • In een hoek van de grote speelruimte
 • Buiten, bij de tuinbanken
Materiaal

Aarde, kruiwagen, gieter, planten, bloempotten, schepjes, harkjes, zaden, ... 

Aanleiding

Het is lente. De tuin van de opvang wordt opnieuw aangelegd. Er zijn werken aan de gang, de kinderen kijken toe hoe er gegraven wordt in de aarde en hoe de nieuwe struiken aangeplant worden. Het leek ons leuk om hier op in te spelen en met hen tuincentrum te bouwen. 

Aanpak

Misschien zijn er ouders of familieleden van de kinderen die planten hebben? Doe een oproep naar planten die wat verzorging kunnen gebruiken. Verzamel aarde (van buiten, of een zak met potgrond) en tuinmateriaal, zo kan je aan de speelhoek beginnen. 

Inrichting
 • Baken een zone af om het tuincentrum in te maken
 • Voorzie een uithangbord met de naam van het tuincentrum en maak een duidelijke ingang. 
 • Geef de planten een plaats: op de grond (eventueel in een opblaasbaar zwembad), op tafels, op de vensterbank... 
 • Maak een plek voor het tuinmateriaal: een kapstok waar je alle spullen kan aan ophangen, een winkelrek. Zorg dat het duidelijk vindbaar is. 
Speelimpulsen
Fantasie
Sommige planten hebben heel wat speciale verzorging nodig. Maak per plant affiches met verzorgingstips, de één al realistischer dan de andere. 'Deze plant wil graag een knuffel na elke maaltijd'.  ...
> lees meer
 • Sommige planten hebben heel wat speciale verzorging nodig. Maak per plant affiches met verzorgingstips, de één al realistischer dan de andere. 'Deze plant wil graag een knuffel na elke maaltijd'. 
 • Verstop geheimzinnige kriebelbeesten in de aarde. 'He, dat is schrikken, Justine, wat heb je daar gevonden?'. Je kan er ook verder voor zorgen en voor de kriebelbeesten een woonplaats maken. 
 
Personages
Cynthia, de winkelbediende, weet alles van bloemen en planten. Met haar dikke boek zoekt ze het antwoord op elke vraag. Ze vertelt bovendien heel graag allerlei weetjes. ...
> lees meer
 • Cynthia, de winkelbediende, weet alles van bloemen en planten. Met haar dikke boek zoekt ze het antwoord op elke vraag. Ze vertelt bovendien heel graag allerlei weetjes.
 • José wil graag in de tuin nieuwe planten. Ze vraagt advies in het tuincentrum en is niet snel tevreden.
 
Materialen
Sommige planten hebben al wat meer vocht nodig dan andere. Maak verschillende soorten aarde: heel droog, een beetje droog, wat vochtiger en heel vochtig. Kliederplezier gegarandeerd.  ...
> lees meer
 • Sommige planten hebben al wat meer vocht nodig dan andere. Maak verschillende soorten aarde: heel droog, een beetje droog, wat vochtiger en heel vochtig. Kliederplezier gegarandeerd. 
 • Er is ook een hangplant. Kunnen we een constructie maken om die op te hangen, aan het plafond? Of misschien aan een plantenrek? 
 • Niet aan elke plant komen mooie bloemen. Haal er gekleurd papier bij een maak bloemen die bij de planten passen. 'Leuk, Mariam, ik zie dat je een gele bloem gemaakt hebt'
 
Toegankelijkheid

Deze hoek stond er voor enkele weken en is altijd toegankelijk. 

Pedagogische en andere aandachtspunten

Deze speelhoek het leukst met echte planten. Op die manier ontdekken kinderen hoe ze voor planten kunnen zorgen. Laat hen experimenteren, maar ga ook in gesprek over de planten. Geef hen tips, zodat de planten ook echt in leven blijven. 

Ingezonden door Stad Dendermonde - IBO Appels – 4 juli 2019.
1
2
3
4
5
6
Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met onze cookie policy.