Speelhoek
Het dierenhotel
Type
Tijdelijke speelhoek
Leeftijd
Jonge kleuters | Oudere kleuters
Locatie

Onder het verhoogd podium in de binnenruimte, op een plaats die we af en toe veranderen van inkleding.

Materiaal

Karton, knuffels (verschillende dieren), lege verpakkingen van (dieren)voeding, eetbakken,  zelfgemaakte krabpaal, cornflakes of maiskorrels als voedsel, wasmanden, kussens. 

Aanleiding

In de vakantie gingen de kinderen op uitstap naar het dierenasiel. Dat is hen bijgebleven. We zagen hoe het thema terug kwam in hun spel en wilden hier graag samen met hen een hoek rond bouwen. 

Aanpak

Baken een tijdelijke speelhoek af, met tafels en stoelen of ander meubilair.

Verzamel met de kinderen het materiaal dat je kan gebruiken: plastiek bakken worden manden door er een kussen in te leggen, schoendozen werden eetbakken. 

'Welke dieren komen bij ons wonen?'  Kijk in de voorraad knuffels welke dieren er allemaal zijn, met wat fantasie kunnen ze allemaal tijdelijk in het asiel terecht. 

Inrichting

Heel wat materiaal voor deze speelhoek kan je met kinderen zelf maken:

 • Uit kartonnen dozen kan je hokken maken
 • Een kartonnen rol en touw wordt een zelfgemaakte krabpaal. Misschien wel met platformen en een hangmat, een echt kattenparadijs? 
 • Geef de knuffels een naam en bandje, zo hou je de dieren makkelijk uit elkaar

Nog even afspreken wie graag dierenverzorger is en het spelen kan beginnen: kinderen kunnen een dier uit het hotel komen halen om mee te wandelen of mee te spelen. 

Speelimpulsen
Fantasie
Kinderen komen dieren halen om mee te spelen. 'Mag Bobbie de hond met jou mee?' Laat de kinderen fantaseren hoe ze de hond een fijne dag kunnen bezorgen.  ...
> lees meer
 • Kinderen komen dieren halen om mee te spelen. 'Mag Bobbie de hond met jou mee?' Laat de kinderen fantaseren hoe ze de hond een fijne dag kunnen bezorgen. 
 • Morgen komt er een octopus in het dierenhotel wonen. 'Wat zou die allemaal leuk vinden? Hoe maken we het aquarium?' Bouw samen aan een nieuwe verblijfplaats. 
 • Veel dieren willen eigenlijk liever vrij zijn en mogen het hotel verlaten: waar komen ze best terecht? We zoeken naar een andere plek in de opvang waar het dier past. 
 
Personages
Josiane komt haar lievelingsschildpad Menno een week brengen omdat ze op reis vertrekt. Ze vertelt honderuit over Menno en wil graag dat er heel goed voor hem gezorgd wordt.  ...
> lees meer
 • Josiane komt haar lievelingsschildpad Menno een week brengen omdat ze op reis vertrekt. Ze vertelt honderuit over Menno en wil graag dat er heel goed voor hem gezorgd wordt. 
 • De dierenarts komt langs: 'Ik kom even kijken of alle dieren nog gezond zijn'. Met een stethoscoop, bloeddrukmeter en spuitjes doet ze haar ronde. 
 • Beatrice de dierenverzorgster kent alle dieren als de beste: ze zoekt een dier uit die past bij elke bezoeker, zodat ze zeker een fijne tijd hebben samen. 
 
Materialen
Op werelddierendag krijgen de dieren een speciale maaltijd. 'Wat kunnen we maken voor de bruine beer? Wat zou de kleine pony graag lusten?'. Door met papier, stiften en lijm aan de slag te gaan, maak je al snel een lekkere maaltijd voor elk dier.  ...
> lees meer
 • Op werelddierendag krijgen de dieren een speciale maaltijd. 'Wat kunnen we maken voor de bruine beer? Wat zou de kleine pony graag lusten?'. Door met papier, stiften en lijm aan de slag te gaan, maak je al snel een lekkere maaltijd voor elk dier. 
 • Het wordt bijna winter en de dieren krijgen koud. Haal er wat resten stof en wol bij: 'Hoe kunnen we voor de dieren een jas of muts maken?'
 
Toegankelijkheid

De hoek is tijdelijk (enkele weken) en open voor maximum 4 kinderen

Pedagogische en andere aandachtspunten

Kinderen leven erg mee met dieren, leg dan ook de nadruk op het verzorgen en maak dat de dieren zich goed voelen. Stimuleer de kinderen om met hen op pad gaan doorheen de opvang. 

Ingezonden door Lut De Ridder (Stad Gent) – 11 juni 2019.
1
2
3
4
5
6
Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met onze cookie policy.