Speelhoek
Bonen-tipi
Type
Permanente speelhoek
Leeftijd
Baby's | Kruipers | Peuters of lopers | Jonge kleuters | Oudere kleuters
Trefwoorden
Duurzaamheid | Vullen en verzamelen
Locatie

Buiten: in een groene zone

Materiaal

Houten (bamboe)stokken, bonen, boomstammetjes

Aanleiding

De indianentipi uit stof wordt zowel binnen als buiten vaak gebruikt door de kinderen. Ze zijn dol op dit speelhuis. Daarom gingen we op zoek naar een meer natuurlijke variant die permanent in onze buitenruimte beschikbaar is.

Aanpak

Zoek een leuke en rustige schaduwplek voor de bonentipi. Bij voorkeur plaats je de bonentipi op een plek waar stenen, aarde en/of zand zijn waar de kinderen zelf goed bij kunnen.

Begin eerst met de inrichting van de tipi en betrek de kinderen hierbij. ‘Lena, wil jij ook een boomstam om op te zitten?’ Laat de kinderen zoveel mogelijk vrij. ‘Rol je de boomstam liever naar het midden, Amedé? Doe maar. Waaw, wat ben jij sterk!’

Gebruik PVC-buizen, touw, bamboetakken en klimbonen om de tipi te maken. Zitten er tussen de ouders van de kinderen enkele handige Harry’s? Vraag hen of ze zin hebben om mee te helpen. Plant daarna samen met de kinderen en eventueel ook de ouders de bonen of zaadjes om de tipi aan te kleden en groener te maken. Klimbonen groeien in de hoogte en bedekken je tipi geleidelijk aan met bladeren. ‘Hailey, ik zie dat jij een boon geplukt hebt. Goed zo! Zullen we een emmer nemen om ze daarin te verzamelen?’

Inrichting
  • Deze speelhoek bestaat vooral uit materiaal en heeft niet veel inrichting nodig.
  • Deze bonentipi is ook geschikt voor baby’s. Leg een zacht deken onder de bonen-tipi en laat de baby genieten van het natuurlijk speelhuis. Houd hierbij wel steeds voldoende toezicht en blijf in de buurt van het kind.
  • Je kan een speelrek maken van natuurlijke materialen: dennenappels, geurzakjes met lavendel, een bundel met jonge twijfjes, … Zo bied je net dat tikkeltje meer voor de kinderen en kunnen ze lekker op ontdekking gaan met al hun zintuigen
  • Voorzie ook echte materialen, bv. een oude kookpot, kopjes, bordjes, schopjes,  houten lepels, emmers…
Speelimpulsen
Materialen
Waardevolle kosteloze materialen toevoegen is altijd een succes. Denk aan dopjes, schelpen, veren…  ...
> lees meer
  • Waardevolle kosteloze materialen toevoegen is altijd een succes. Denk aan dopjes, schelpen, veren… 
  • Naast de bonen, kan je samen met de kinderen ook andere zaadjes planten, zoals groenten, fruit, kruiden... Zodra ze rijp zijn, kan het samen plukken en zelfs proeven van de vruchten of kruiden een hele belevenis zijn voor de kinderen.
 
Toegankelijkheid

We gaan dagelijks naar buiten met de kinderen. De bonentipi is altijd toegankelijk. Bovendien zien we de bonentipi doorheen de seizoenen veranderen.

Pedagogische en andere aandachtspunten

Niet alle kinderen zijn graag vuil. Je kan schorten, overalls of laarzen voorzien. Zorg ervoor dat de kinderen weten waar ze hun handen kunnen wassen wanneer ze dat willen.

Ingezonden door Onthaalouder Mieke Vandromme (Dienst voor onthaalouders Zorg Kortrijk) – 12 april 2019.
1
2
3
4
5
6
Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met onze cookie policy.