Ballonnen om in te knijpen
Aanleiding

Kinderen vinden het fijn om bezig te zijn in de zandbak of met zand te spelen. Bovendien zijn ballonnen altijd aantrekkelijk om mee te spelen.

Verloop

Ga met de kinderen naar een ruimte waar er wat zand of rijst op de grond mag liggen. Denk bijvoorbeeld aan de zandbak of een grasveldje of... Het is leuk om eerst enkele spelletjes te doen met enkele opgeblazen ballonnen. Bijvoorbeeld: Alle kinderen in een kring en de ballon gooien naar elkaar. Of per twee een ballon en proberen om door elkaars benen te slaan of... Ieder bewegingsspelletje is leuk!

Daarna krijgt ieder kind een niet-opgeblazen ballon. Hey, in een ballon zit lucht hé maar niet in de ballon die jullie nu hebben. Wat zou je nog in de ballon kunnen doen behalve lucht? Laat de kinderen creatief denken. Wat zou je allemaal in een ballon kunnen doen? Als ze niks weten kun je zand, rijst, parels... suggereren. Zorg dat je enkele trechters meehebt. Laat de kleuters per twee werken. Eentje houdt de ballon met de trechter vast, de andere probeert te vullen met het gekozen materiaal: zand, rijst, parels,... Daarna wordt de ballon dichtgeknoopt door een begeleider. Nadat alle ballonnen zijn gevuld, laat je de kinderen eerst de gevulde ballonnen verkennen. Laat ze (zachtjes) knijpen in de verschillende ballonnen. Voel maar Jeroen, wat zou er in de ballon kunnen zitten? In welke ballon knijp je het liefst?

Vervolgens kunnen er (opnieuw) allerlei ballonspelletjes gespeeld worden: gooien per twee, gooien naar iets (kegeltje), gooien in een kring, door de benen gooien, proberen iets omver te gooien...

Variaties

In plaats van in een ballon kan je ook het zand of ander materiaal ook in een plastic handschoen doen. Door de vorm kan er eventueel een gezichtje getekend worden op de gevulde handschoen en kan er meer een soort van poppenspel ontstaan.

Pedagogische en andere aandachtspunten

Zorg ervoor dat je de ballonnen niet te zwaar maakt. Ga dus voor kleine ballonnen die op die manier knijpballetjes worden die niet te veel wegen.

Ingezonden door Sara – 5 juli 2024.
Evaluatie
1. Wat vonden de kinderen van de speelactiviteit? Waaraan zag je dit?
2. Wat zou je opnieuw/meer doen?
3. Wat zou je anders doen?
4. Welke activiteit sluit hier op aan en kan je hierna doen?
Evaluatie
1. Wat vonden de kinderen van de speelactiviteit? Waaraan zag je dit?
2. Wat zou je opnieuw/meer doen?
3. Wat zou je anders doen?
4. Welke activiteit sluit hier op aan en kan je hierna doen?
1
2
3
4
5
6
Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met onze cookie policy.