Krantenfestival!
Materiaal
Lijm | Plakband
Aanleiding

Tijdens schoolvakanties organiseren we per week verschillende thema's. Een toppertje is het thema 'recycleren'. In dat thema spelen we met kosteloze materialen zoals touw, karton, krantenpapier. Kinderen vinden het leuk om aan de slag te gaan met krantenpapier en ermee te knutselen en hun fantasie de vrije loop te laten.

Verloop

Leg een aantal stukken krant op de vloer. Leg een tweetal stukken minder dan het aantal kinderen. We spelen een variatie op de stoelendans. Als de muziek begint, mogen de kinderen vrij bewegen. Ze mogen niet op een stuk krant staan of stilstaan. Als de muziek stopt, moeten ze zo snel mogelijk met beiden voeten op een stuk krant staan. Wie niet met zijn beide voeten op een stuk krant staat, valt af en wordt DJ. Herhaal zo lang speelplezier is. Hey juf, er zijn niet veel kranten meer over hé. Het wordt spannend! Uiteraard kun je het spannender maken door niet veel stukken krant op de vloer te leggen of je kan de creativiteit van de kinderen stimuleren door toe te laten dat ze met 1 been op de krant staan of op elkaars voeten of...Joris, snel, je mag op mijn voeten staan! Joehoe, we zijn gewonnen!

Variaties

Na deze bewegingsactiviteit, kun je een rustiger activiteit voorzien met de kranten zoals het knutselen van een kledingstuk uit krantenpapier. Laat de kinderen hun eigen fantasie gebruiken; Ze hebben meestal ongelooflijke ideeën zoals een hoedje of diadeem uit krantenpapier of een gek tasje of een beenwarmer... Hé kijk, naar mijn rokje! Maar jij hebt wel een heel leuk hoedje gemaakt! Cool zeg. Hé juf, mogen we een modeshow houden?

Als afsluiter kan je een catwalkparade doen met de gemaakte krantenkledingstukken of eventueel een mini-krantenmuziekfestivalletje.

Pedagogische en andere aandachtspunten

Het is fijn om met open-eindmaterialen te werken. Omdat het doel niet vaststaat wordt de creatviteit van de kinderen gestimuleerd. Sommige kinderen vinden het fijn om met de kranten te knutselen, andere kinderen vinden het fijn om een buis te maken van de krant en er een muziekinstrument van te maken of... 

Trefwoorden
Duurzaamheid
Ingezonden door Lillo en Biekorf opvang (BKO Lillo en Biekorf, Houthalen-Helchteren) – 1 juni 2024.
Evaluatie
1. Wat vonden de kinderen van de speelactiviteit? Waaraan zag je dit?
2. Wat zou je opnieuw/meer doen?
3. Wat zou je anders doen?
4. Welke activiteit sluit hier op aan en kan je hierna doen?
Evaluatie
1. Wat vonden de kinderen van de speelactiviteit? Waaraan zag je dit?
2. Wat zou je opnieuw/meer doen?
3. Wat zou je anders doen?
4. Welke activiteit sluit hier op aan en kan je hierna doen?
1
2
3
4
5
6
Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met onze cookie policy.