Melkdozen 2.0
Aanleiding

Toen ik weer een groot blik poedermelk in de vuilbak liet verdwijnen, bedacht ik dat dit misschien toch wel een leuk materiaal kon zijn voor de kinderen. Tijd om er meer van te verzamelen. Na een tijdje had ik 10 van deze grote blikken ...

Verloop

Zet de blikken klaar in een grote cirkel en laat de kinderen er rond gaan zitten. Leg ook wat extra materiaal klaar, zoals houten lepels, tikstokjes, kleinere of nog grotere ronde dozen (kartonnen blokkendozen, drankblikjes, kartonnen chips- of koekjeskokers ...).

Laat de kinderen hiermee aan de slag gaan en volg hun ideeën: "Wat een geweldig orkest hebben we hier!" - "5 dozen op elkaar, er kan er nog eentje bij!" - "Probeer het drankblikje maar in de melkbus te steken?"

Voeg extra materiaal toe om de kinderen te blijven inspireren: allerlei vulmaterialen, een grote kartonnen doos. 

Variaties

Als je ook nog de deksels hebt, kan je hierin een aantal gaten maken en de blikken dan aanbieden met pijpenragers, plastic draden, houten satéstokjes ... In en uit, laten verdwijnen, ... Bij jongere kinderen kan je de plastic draadjes best vastknopen aan de binnenkant van het deksel en hen er zo mee laten spelen.

Bij goed weer kan je de blikken ook naar buiten brengen: "Hoeveel zand kan er wel niet in dit blik?" "Wie helpt er mee om het blik met water te vullen?"

Pedagogische en andere aandachtspunten

Kijk de blikken goed na en zorg ervoor dat er geen scherpe delen meer zijn. Sommige blikken, zoals groentenconserven kan je beter niet gebruiken. Drankblikjes, chipskokers of specerijenbusjes zijn wel veilig.

Ingezonden door Grace – 24 januari 2023.
Evaluatie
1. Wat vonden de kinderen van de speelactiviteit? Waaraan zag je dit?
2. Wat zou je opnieuw/meer doen?
3. Wat zou je anders doen?
4. Welke activiteit sluit hier op aan en kan je hierna doen?
Evaluatie
1. Wat vonden de kinderen van de speelactiviteit? Waaraan zag je dit?
2. Wat zou je opnieuw/meer doen?
3. Wat zou je anders doen?
4. Welke activiteit sluit hier op aan en kan je hierna doen?
1
2
3
4
5
6
Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met onze cookie policy.