Vuur maken
Aanleiding

Ik hoor meer en meer rond avontuurlijk spelen in de kinderopvang. Door een vuur te maken met de kinderen, wou ik hen iets nieuws laten ontdekken.

Verloop

Verzamel hout met de kinderen. Waar zouden we hout vinden, denken jullie? Ga op zoektocht, met een grote bak of kruiwagen mee. Dat is al een avontuur op zich. 

Bouw met de kinderen het vuur op, op een afgeschermde plek zonder gras of in een vuurschaal. Onderin doe je fijn hout, wat krantenpapier of karton en erop de dikkere takken. Waar ga jij jouw tak op leggen, Floris? 

Daarna kan je het vuur aansteken. Vertel de kinderen wat je doet en hoe het werkt. 

Tot slot geef je de kinderen elk een marshmellow, die ze op hun stok kunnen roosteren. Zo kunnen ze genieten van iets lekkers op het vuur .

Pedagogische en andere aandachtspunten

Koken op vuur is voor kinderen en begeleiding spannend. Zorg voor een goede voorbereiding. Kunnen de kinderen bij het vuur zitten zonder er te dicht bij te zijn? Is er water in de buurt?

Kinderen zijn van nature voorzichtig met iets nieuws zoals vuur. Maak goede afspraken en werk met kleine groepjes. We gaan nu om de beurt onze snoep roosteren. Jij mag zo meteen, Sila!

Trefwoorden
Onderzoeken
Ingezonden door Luc Provez – 1 augustus 2018.
Evaluatie
1. Wat vonden de kinderen van de speelactiviteit? Waaraan zag je dit?
2. Wat zou je opnieuw doen?
3. Wat zou je anders doen?
v. 71  Login
1
2
3
4
5
6