Groene vingers, groene peuters
Materiaal
Aarde | Boomschors | Planten | Water
Aanleiding

De kinderen helpen graag mee wanneer we de planten in de leefruimte water geven. Omdat hun interesse zo groot is, besloten we in onze buitenruimte een echte moestuin te maken waar ze zelf zorg voor kunnen dragen. 

Verloop

Betrek de kinderen bij de aanleg van de moestuin. ‘Graaf jij al wat putjes met je schop, Bilek?’ .
‘Kijk, Yasser strooit er al zaadjes in. Goed zo! Wie helpt me de tomatenplantjes te planten?’ Voorzie enkele gietertjes op ooghoogte van de kinderen. ‘Ik zie dat je de gieters al gevonden hebt, Lisse. Kies er gerust eentje uit als je dat wenst. Zal ik je helpen om ze te vullen met water?’ Speel in op wat de kinderen doen. ‘Wat goed dat jij de verdorde blaadjes in je emmer hebt verzameld, Yasser. Zo blijft onze moestuin extra schoon. Zullen we ze samen op de composthoop gooien?’ Maak kinderen bewust van de natuur. 'Oh, kruipt daar een regenworm in je emmer, Bilek? Dat is een grappig dier hé. Voelt hij wat glibberig aan? Kom, we zullen hem samen vrijlaten op een rustig plekje'.

Variaties

Zijn er ouders met groene vingers of ben je nog op zoek naar een activiteit om ouders te betrekken bij je werking? Dan is de aanleg van een moestuin in je buitenruimte hiervoor de ideale gelegenheid.

Hang bij elke plantensoort een bord met de afbeelding van de groente, het fruit of de kruiden die er zullen groeien. Dit maakt het voor kinderen visueel en herkenbaar.

Bron
Cursus Groei Groen - Kleefkruid
Ingezonden door Mireille Van de Waeter – 31 augustus 2018.
Evaluatie
1. Wat vonden de kinderen van de speelactiviteit? Waaraan zag je dit?
2. Wat zou je opnieuw doen?
3. Wat zou je anders doen?
v. 71  Login
1
2
3
4
5
6