Speelhoek
Verkleedhoek
Type
Mobiele speelhoek
Leeftijd
Jonge kleuters | Oudere kleuters
Trefwoorden
Diversiteit | Imitatie | Zelfstandigheid
Locatie
 • Binnen
 • Buiten bij een groot raam
Materiaal

Verkleedkledij: zowel gewone volwassen verkleedstukken (kringloopwinkel) als verkleedkledij voor kinderen. Denk zeker ook aan accessoires: oude brillen, dassen, handtassen, sjaals, bretellen, hoeden, schoenen, strik, haarspullen…

Spiegel (of een groot raam kan ook als spiegel dienen)

Rode loper en/of podium

Aanleiding

Dit jaar kochten we heel wat nieuwe verkleedkledij aan. Nu kunnen ook de kinderen zich verkleden. In deze hoek willen we de verkleedkledij voor zoveel mogelijk kinderen ter beschikking stellen, zodat ze alles kunnen ontdekken.

Aanpak

Neem een doos verkleedkledij mee naar de kinderen. Speel in op wat ze doen. Rol de rode loper uit en kijk wat er gebeurt. ‘Wie wil er mee een verkleedhoek maken?’

Haal er een grote spiegel bij en laat de kinderen beslissen waar die kan staan. ‘Hoe gaan we zorgen dat die niet omvalt?’

Misschien zijn er wel kinderen die graag voor wat structuur zorgen? Met wat kapstokken kan je de kleren makkelijk ophangen. ‘Hoe kunnen we de kleren sorteren, denken jullie?’

We merkten dat de verkleedhoek op verschillende manieren werd gebruikt: sommige kinderen bleven er de hele tijd, om zich telkens in iemand anders te verkleden. Anderen kwamen de hoek binnen om een attribuut te halen en dan verder te spelen in hun fantasiespel in een andere hoek.

Inrichting
 • Hang de verkleedkledij zoveel mogelijk op, bijvoorbeeld aan kapstokken aan een kledingrek. Heb je geen kledingrek? Zet een tafel op z’n kop, hang panlatten tussen de poten en zo ontstaat een kapstok met wel vier zijden.
 • Zet een spiegel centraal.
 • Maak ook de attributen goed zichtbaar voor de kinderen. Je kan ze in verschillende dozen, met een duidelijk label doen. Of in een open rek, aan kapstokken of in stoffen hangvakken aan de muur.
 • Maak een podium of een rode loper, zo kunnen kinderen die willen hun verkleedcreaties tonen.
 • Wil je deze hoek mobiel maken? Dat kan ook! Een kledingrek op wielen en een rode loper die je ter plaatse kan uitrollen, zorgt ervoor dat je deze speelhoek naar overal in je werking kan brengen. Ideaal om te verrijden naar waar kinderen fantasievol aan het spelen zijn, zo versterkt de verkleedkledij hun spel.
Speelimpulsen
Fantasie
Met muziek kan je heel wat extra sfeer creëren: rustige muziek op de achtergrond, themamuziek (bijvoorbeeld country, Hawaï…) of gewoon feestmuziek voor op het podium. ...
> lees meer
 • Met muziek kan je heel wat extra sfeer creëren: rustige muziek op de achtergrond, themamuziek (bijvoorbeeld country, Hawaï…) of gewoon feestmuziek voor op het podium.
 • Daag de kinderen uit om hun personage, waarin ze verkleed zijn, een naam te geven. Ga mee in hun fantasie en vertel ook wie jij bent. 
 
Personages
De schminkspecialiste komt langs: organiseer een schminkstand voor de kinderen die dat willen. ...
> lees meer
 • De schminkspecialiste komt langs: organiseer een schminkstand voor de kinderen die dat willen.
 • Een modeontwerper doet speciale dingen met de kleren: van een sjaal maakt ze een rok, en een korte broek kan ook op je hoofd als muts.
 
Materialen
Met wat knutselmateriaal, zoals een schaar, krantenpapier en papierplakband, maak je al snel de kledij of de attributen die er niet zijn. ...
> lees meer
 • Met wat knutselmateriaal, zoals een schaar, krantenpapier en papierplakband, maak je al snel de kledij of de attributen die er niet zijn.
 • Een oud fototoestel en een (leeg) fotokader zorgt dat je leuke foto’s kan maken. Laat de kinderen het kader vasthouden rond zichzelf en klik! Zo motiveer je ook kinderen om telkens andere creaties te maken. De foto’s kan je in de hoek zelf ophangen. Op die manier zorg je voor nieuwe inspiratie in de verkleedhoek en kunnen ouders ook zien hoe leuk er gespeeld werd.
 • Rekkers en spelden geven inspiratie om een passend kapsel te maken bij elke outfit.
 • Met een doos hoofddeksels kan je op ontdekking gaan.
 
Toegankelijkheid

Deze hoek is toegankelijk op woensdagnamiddag en tijdens de vakanties. 

Pedagogische en andere aandachtspunten

Niet alle kinderen staan even graag in de belangstelling. Dring het podium, de catwalk of het fototoestel niet op. Op die manier kiest elk kind hoe het zich graag wil verkleden.

Ingezonden door VVSG Steunpunt Kinderopvang – 29 augustus 2018.
1
2
3
4
5
6
Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met onze cookie policy.