In een wasmand van riet of plastiek.
Sommige kinderen doen graag hun eigen sokken uit of proberen om zelf hun sokken aan te doen ...
Verzamel zoveel mogelijk gekleurde sokken in allerlei diktes en materialen. Een tip: na een wasbeurt vind je vaak eenzame sokken in de wasmachine ... ideaal om de kinderen mee te laten spelen.
Steek de sokken in een (kleine) wasmand en zet deze in het midden van de ruimte of ergens in een hoekje. Je kan de sokken los in de mand steken of in elkaar. Voor de baby's voorzie je best wat sokken in een kleiner mandje of doosje.
Kinderen ontdekken verschillende kleuren en texturen. Ze halen de sokken uit elkaar, zoeken dezelfde sokken bij elkaar, sorteren ze op kleur, maken een lange sokkenslinger en uiteraard de sokken proberen aan te doen.
Na een aantal keren spelen, kunnen de sokken gewassen worden en opgehangen om te drogen ... weer een heel ander spel!
Als je zelf een sok over je hand trekt, kan je mee op zoek gaan naar dikke of dunnen sokken, naar korte sokken of lange kousen om ... op te eten! Als een heus sokkenmonster! Misschien wil het sokkenmonster ook wel mee helpen sorteren, mee sokken aandoen, over een peuter zijn hand schuiven ... Of zijn er nog andere sokkenmonsters?
De kinderen kunnen de sokken ook aandoen bij de poppen, over een keukenrolletje trekken ...
De sokken kunnen ook gevuld worden met allerlei kleine materialen of zelfs met zand uit de zandbak. Dat geeft weer heel andere sensorische ervaringen.
Het handige van een mand is dat je, als de kinderen uitgespeeld zijn, snel hebt opgeruimd én bijvoorbeeld tijdens een wachtmoment de mand snel weer hebt bovengehaald.
Deze speelhoek kan vrij aangeboden worden. Je kan hem ook integreren in een thema zoals 'Winter' of 'Kledij'.