Speelhoek
Waterhoek
Leeftijd
Jonge kleuters
| Oudere kleuters
Trefwoorden
Vullen en verzamelen
Locatie
- Buiten in een groene zone of op verhard terrein
Materiaal
Verschillende teilen, bakken, een opblaasbaar zwembad, een water- of zandbakschelp, oude goten, waterbaan, kleine plastiek boten, plastiek vissen
Aanleiding
Het is al een hele tijd warm weer. We merken dat de kinderen telkens weer genieten van spelen in het water. Als de kinderen aankomen op de zoveelste warme dag, stel ik hen voor om een supergrote waterhoek te maken.
Aanpak
Ga met de kinderen die willen aan de slag. ‘Waar kan er allemaal water in?’ Laat de kinderen zelf bedenken wat er bruikbaar is en zet het samen klaar. Kleine bassins, grotere bakken, het opblaasbaar zwembad.
‘Nu kunnen we alles vullen met water.’ Geef de kinderen een emmer en organiseer het vullen met water. In een ketting of allemaal heen en weer lopen met water? Misschien kan je een emmer wel achterop de driewieler zetten? Het transporteren van water is al dolle pret op zich!
Inrichting
- Zoek naar een ruimte met een goede ondergrond. In het gras is het voor de kinderen aangenamer, dan kunnen ze op blote voeten van bad naar bad gaan. Zorg eventueel voor een overgang in een ‘voetenbad’ zodat het water geen grasbad wordt. Een verharde ondergrond zorgt ervoor dat er minder gras en aarde in de badjes komt, maar is dan weer minder comfortabel.
- Voorzie ook speelmateriaal: allerlei materiaal dat water kan bevatten, materiaal dat kan zinken of kan drijven.
- Heb je een regenwatervat? Het is ideaal om de waterhoek hierop aan te sluiten, zodat je geen leidingwater verbruikt.
- Zoek je een meer definitieve oplossing? Een zwembad uitgraven is misschien een groots plan, maar met pvc-goten maak je ook een leuk waterparadijs. Je leest hier hoe je dat kan doen.
Speelimpulsen
Fantasie
‘Ook de bloemen en planten hebben dorst, toch?’ Met gieters geef je (al dan niet denkbeeldige bloemen) zeker genoeg water. ...
> lees meer
- ‘Ook de bloemen en planten hebben dorst, toch?’ Met gieters geef je (al dan niet denkbeeldige bloemen) zeker genoeg water.
- In plastiek bekers brouw je al snel lekkere drankjes voor iedereen. Wat bloemblaadjes en gras erbij voor de smaak, en toasten maar.
- Waar gaat de familie eend naartoe? Met plastiek eendjes en andere dieren vertel je al snel een heel verhaal in de wondere waterwereld.
Personages
Jef van de fanfare komt langs. Wist je dat je met water
muziek kan maken? ...
> lees meer
- Jef van de fanfare komt langs. Wist je dat je met water muziek kan maken?
- De mevrouw van de wasserette zoekt een oplossing: haar wasmachine is stuk! Wie kan er mee kleren wassen en was ophangen?
Materialen
> lees meer
- Water is leuk om mee te experimenteren. Verzamel verschillende materialen en doe de test: Welk materiaal drijft? Wat zinkt?
- Het is leuk om elk waterbadje een andere kleur te geven. Dat kan met een tikkeltje waterverf of crêpepapier. Wat kan je allemaal met dat ‘magische water’ doen?
- Met simpele materialen kan je zelf bootjes maken en een race houden.
- Neem flessen en buizen mee en maak zo een waterval. Aansluitend op de waterhoek, zodat al het water goed terechtkomt.
Toegankelijkheid
De hoek maakten we op een warme namiddag en bleef de rest van de week staan, tot het weer frisser werd.
Pedagogische en andere aandachtspunten
Een waterspeelhoek zorgt ervoor dat spelen met water niet enkel gaat over water op elkaar gooien. Dat kan natuurlijk wel, bijvoorbeeld op het einde, maar enkel bij de kinderen die dat graag willen. Door speelimpulsen te voorzien varieer je de mogelijkheden van het water en voorzie je meer variatie. Op die manier verspil je minder water dan bij gewone waterspelletjes.