Vooral de jongste kinderen houden van voelen, ontdekken én van verschillende texturen. Waterparels zijn tactiel heel interessant omdat ze opzwellen in het water, uitgeduwd kunnen worden, het velletje overblijft...
Doe de waterparels in een voelbakje zonder water. Laat de kinderen - eventueel met een doek over het bakje - voelen aan de parels. "Hey, wat voel je? Is het zacht of hard?" "Vind je dit een leuk gevoel?" Je kan er eventueel een liedje bij zingen: "Graaien maar, graaien maar, kleine balletjes in de bak. Graaien maar, graaien maar; balletje hier en balletje daar."
Doe daarna de waterparels in de grote bak en vul met water. Kan eventueel ook in een zwembadje buiten. Laat de kinderen eerst eens voelen met handen en daarna met de voetjes. "Wat ligt er in het water?" "Gek hé, al die balletjes..." Als ze hieraan gewend zijn kan je ze voorzichtig in de bak zetten. Blijf erbij. Je kan eventueel waterparels over hun armpjes, buikje of rugje laten rollen. Laat de kinderen ook maar zelf ontdekken, voelen, pletsen, en de waterparels proberen te vangen of open te duwen of …
Je kan de kinderen ook de parels laten open stampen of proberen te voelen met hun voeten als je een grote bak hebt met een klein volume water.
Als je een rustgevend muziekje opzet kan het waterparelmoment ook een echt zen-moment worden.
Aangezien de badparels niet zo groot zijn, is het toch wel belangrijk om goede afspraken te maken i.v.m. parels in de mond stoppen.