Een clown met krullen
Aanleiding

In veel voorlees- of vertelboekjes komen er clowns voor. Met hun gekke ogen, brede mond en krulhaar zijn clowns aantrekkelijke figuren. 

Vanuit observatie merken we dat kinderen het fijn vinden om draden, veters, wol door gaatjes te steken.

Verloop

Ik lees een boekje voor waarin clowns voorkomen ter inleiding.

Daarna bied ik tekensjablonen van clowns aan. Op de tafel staan ook perforators, liggen er veters, wol, dun touw, draad van verschillende kleuren... Hey, wil jouw clown ook krullen? De kinderen mogen gaatjes maken met de perforator in hun sjabloon. Wil jij krulletjes maken in het haar? Of maak je graag oorringen? Of wil je een clown die spaghetti eet? Stimuleer de creativiteit van de kinderen. Ze mogen zelf kiezen waar ze gaatjes willen maken in het sjabloon. Uiteraard begeleid je hen best bij het maken van de gaatjes. Daarna kunnen de kinderen proberen om de wol of het touw of de veter door de gaatjes te trekken. Doe maar, Leila. Maak maar krullen. Goed hoor! Je clown zal blij zijn.  

Variaties

Uiteraard kan je dit niet enkel doen met een clownsjabloon. Je kan dit ook doen met een karton met allerlei gaatjes of een plank met verschillende gaatjes of met een schoen of met... kortom met heel veel materiaal.

Pedagogische en andere aandachtspunten

De kinderen gingen geconcentreerd aan de slag. De meeste kindjes vulden de gaatjes in het haar of in de mond of aan de oren maar andere trokken er telkens eentje uit om het er dan terug in te steken. Ook goed, toch?

Ingezonden door Steffie – 5 juli 2024.
Evaluatie
1. Wat vonden de kinderen van de speelactiviteit? Waaraan zag je dit?
2. Wat zou je opnieuw/meer doen?
3. Wat zou je anders doen?
4. Welke activiteit sluit hier op aan en kan je hierna doen?
Evaluatie
1. Wat vonden de kinderen van de speelactiviteit? Waaraan zag je dit?
2. Wat zou je opnieuw/meer doen?
3. Wat zou je anders doen?
4. Welke activiteit sluit hier op aan en kan je hierna doen?
1
2
3
4
5
6
Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met onze cookie policy.