Waterparels
Aanleiding

Buiten spelen met water vinden de kinderen super. Dus telkens het zonnetje schijnt, zetten we bakjes met water, potjes, flesjes, schepjes ... klaar. Deze keer wilden we de kinderen echter laten kennismaken met nog een ander materiaal: waterparels!

Verloop

Laat de kinderen de bakjes buiten plaatsen en vullen met water uit emmers en gieters. Geef hen een aantal waterparels om in het water te leggen: "De groene parels zijn met veel, zie ik. Wie vult de rode parels nog verder aan?". Bied eveneens keukenspeelgoed aan: "Wie wil er deze grote lepel?"

Laat de kinderen dan volop experimenteren met de waterparels, het keukenmateriaal en het water: "Je schept de parels van het ene bakje in het andere." "Wat kunnen er veel parels in die pollepel!" "Roeren maar!"

Na de activiteit halen de kinderen de waterparels uit het water met een zeefje of met de hand: "Schep de parels maar uit het water met je zeefje en breng ze naar mij. Ik doe ze terug in de zak."

Laat hen dan het overgebleven water in kleine potjes bij de planten in de tuin gieten: "Welke planten hebben dorst, denken jullie? Geef ze maar wat extra water."

Geef de kinderen eventueel ook nog vodden of handdoeken om alle materiaal droog te maken: "Wie komt er mee afdrogen?"

Variaties

Je kan drijvend materiaal, zoals kurken of kleine bootjes, toevoegen aan het water. Kinderen kunnen de waterparels hiermee onder water duwen, vervoeren ...

Waterparels zijn ook leuk in een goed afgesloten plastic zakje. Zo kan je ook baby's laten kennismaken met dit materiaal.

Pedagogische en andere aandachtspunten

Let erop dat kinderen de waterparels niet in hun mond steken. Bij echt jonge kinderen bied je de waterparels dus best aan in een goed afgesloten plastic zakje.

Ingezonden door Julie Renders – 24 januari 2023.
Evaluatie
1. Wat vonden de kinderen van de speelactiviteit? Waaraan zag je dit?
2. Wat zou je opnieuw/meer doen?
3. Wat zou je anders doen?
4. Welke activiteit sluit hier op aan en kan je hierna doen?
Evaluatie
1. Wat vonden de kinderen van de speelactiviteit? Waaraan zag je dit?
2. Wat zou je opnieuw/meer doen?
3. Wat zou je anders doen?
4. Welke activiteit sluit hier op aan en kan je hierna doen?
1
2
3
4
5
6
Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met onze cookie policy.