Zwemmen in rijst
Leeftijd
Baby's | Kruipers
Aanleiding

Telkens als er rijst op het menu stond, peuterden de baby's graag in hun eten. Blijkbaar vonden ze het leuk om de rijstkorrels te voelen!

Verloop

Je kan bij de start van de activiteit al een heuse beleving maken. Door heel wat grote zakken rijst in een 'binnenzandbak' te gieten, laat je letterlijk horen dat er iets op til is: "Wat is dat voor een gek ritselgeluid!" Ga zelf ook nog een paar keer met je hand door de rijst en laat hem vanop een hoogte naar beneden vallen: "Rijstregen!".

Zet of leg dan de baby's alleen of per twee midden in de rijstbak. Blijf zeker in de buurt en laat hen voelen met heel hun lijfje: "Het kriebelt precies een beetje aan je billen?", "Je kan al heel wat korreltjes in je handje nemen, zie ik." "Hola, er zitten rijstkorrels in je haar, zal ik ze er even uithalen?"

Strooi met de hand of met een plastiek potje wat korrels over baby's buik, billetjes of hoofdje, zonder hem te laten schrikken: "Oei, wat gebeurt er nu, het regent rijstkorrels." Dit kan je ook door geïntereseerde peuters laten doen ...

Sommige baby's zullen beginnen rollen of bewegen in de rijsthoop: "Ja hoor, schuiven maar, laat die rijst maar bewegen!".

Variaties

Je kan de rijst kleuren, zodat het zintuiglijke nog meer wordt gestimuleerd.

Je kan ook peuters laten "zwemmen" in een grote rijstbak. Doe dit misschien beter buiten en laat de vogeltjes de gevallen rijstkorreltjes oppikken. Weer een leuke kijkactiviteit voor klein en groot.

Pedagogische en andere aandachtspunten

Let er goed op dat de baby's geen grote happen rijstkorrels in hun mond steken en zich zo verslikken. Blijf dus altijd in de buurt.

Voor sommige baby's zal het minder aangenaam zijn om op de rijst te liggen. Hou dit goed in 't oog en haal hen tijdig uit de rijstbak.

Ingezonden door Hermelijn (Groepsopvang Hermelijn stad Sint-Niklaas) – 5 maart 2022.
Evaluatie
1. Wat vonden de kinderen van de speelactiviteit? Waaraan zag je dit?
2. Wat zou je opnieuw/meer doen?
3. Wat zou je anders doen?
4. Welke activiteit sluit hier op aan en kan je hierna doen?
Evaluatie
1. Wat vonden de kinderen van de speelactiviteit? Waaraan zag je dit?
2. Wat zou je opnieuw/meer doen?
3. Wat zou je anders doen?
4. Welke activiteit sluit hier op aan en kan je hierna doen?
1
2
3
4
5
6
Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met onze cookie policy.