Regenboogrijst
Aanleiding

Er zijn heel wat kinderen die heel graag in de zandbak spelen. Door het slechte weer was dat niet mogelijk. Ik zocht naar een manier om binnen toch dezelfde ervaring te hebben. 

Verloop

Neem een grote bak rijst en ga ermee naar de kinderen. 'Hoe voelt dat, om er zo met je handen door te gaan? Zacht? Kriebelt het?' 

Stel aan de kinderen voor om de rijst samen te kleuren. Geef elk kind een hersluitbaar plastiek zakje. 'Marie, kan jij een grote schep rijst in je zakje doen? Of zal ik je helpen?'

Daarna giet je in elk zakje een flinke scheut azijn. 'Ruik eens, dat ruikt een beetje raar hé'. Na de azijn voeg je voedingskleurstof toe.

'Oh, kijk, de rijst verandert van kleur'. Verwonder je samen met de kinderen over wat er gebeurt. 'Dat is mooi om te zien hé, Moussa?'

Daarna deden we de rijst in ontdektafel, met hoge randen. Je kan ook een dieper dienblad of deksel gebruiken. Met wat eenvoudige materialen kunnen kinderen aan de slag met de rijst. 

Variaties

Voorzie verschillende (keuken) materialen om met de rijst aan de slag te gaan: een schuimspaan, lange lepel, trechter, fles, vork... Zo ontdekken de kinderen wat je met de rijst allemaal kan doen. 

Pedagogische en andere aandachtspunten

Bij spelen met eten let je erop dat je geen eten verspilt. Gebruik geen grote hoeveelheden rijst en bewaar de rijst voor een volgende keer. 

Met een borstel en vuilblik bij de hand, stimuleer je de kinderen om de rijst op te ruimen die naast de tafel is gevallen. 

Ingezonden door Griet Kairet (Stad Dendermonde - IBO Appels) – 6 augustus 2020.
Evaluatie
1. Wat vonden de kinderen van de speelactiviteit? Waaraan zag je dit?
2. Wat zou je opnieuw/meer doen?
3. Wat zou je anders doen?
4. Welke activiteit sluit hier op aan en kan je hierna doen?
Evaluatie
1. Wat vonden de kinderen van de speelactiviteit? Waaraan zag je dit?
2. Wat zou je opnieuw/meer doen?
3. Wat zou je anders doen?
4. Welke activiteit sluit hier op aan en kan je hierna doen?
1
2
3
4
5
6
Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met onze cookie policy.