Zwevende ballen
Aanleiding

Bij veel kinderen in onze opvang zijn ballen populair in alle soorten en maten. De peuters vinden het leuk om ermee te gooien en om ze over de glijbaan of de vloer te rollen. Hierdoor kwamen we op het idee om de ballen nog aantrekkelijker te maken.

Verloop

Hang de tape vast aan een object (kast, tafel, muur, stoelen...). Bij voorkeur bevestig je de tape op ooghoogte van de kinderen zodat ze er zelf goed bij kunnen. "Joy, kleven je vingers wat aan de plakband? Dat voelt gek hé?" Stimuleer de kinderen om de ballen op de tape te plakken. Doe het indien nodig even voor. "Kijk, Tulias. Het zijn net zwevende ballen die hier rond vliegen!". Laat kinderen zelf kiezen hoe ze met het materiaal willen spelen. "Joy, ik zie dat jij het leuker vindt om de ballen er af te trekken. Ga je gang! Tulias plakt ze er wel weer aan."

Variaties

Je kan ook andere materialen ter beschikking stellen die kinderen op de plakband kunnen kleven, nl. kastanjes, beukenootjes, takjes, flessendoppen, ...

Pedagogische en andere aandachtspunten

Houd voldoende toezicht tijdens deze activiteit om te voorkomen dat kinderen door de tape vast komen te zitten met hun haar of kledij. 

Ingezonden door Marieke Redant – 11 maart 2019.
Evaluatie
1. Wat vonden de kinderen van de speelactiviteit? Waaraan zag je dit?
2. Wat zou je opnieuw doen?
3. Wat zou je anders doen?
v. 71  Login
1
2
3
4
5
6