Tekenen met houtskool
Locatie
Aan tafel
Materiaal
Houtskool | Papier
Aanleiding

Vanavond is er een BBQ voor de ouders en buurtbewoners. Tijdens het klaarzetten zijn enkele kinderen bezig met de zak houtskool. Ze zijn nieuwsgierig naar wat erin zit. 

Verloop

'Weten jullie wat dat is?' Maak de zak open en ga met de kinderen op ontdekking. 'Kijk Odin, je vingers worden zwart als je eraan komt.' 

Neem er enkele grote bladen papier bij en leg die op de grond bij de zak houtskool. 'Zouden we hiermee kunnen tekenen?' Laat de kinderen onderzoeken hoe het werkt.

 Sommigen kleurden met het hele blokje, anderen gingen op zoek naar fijne blokken om fijner te tekenen. 'Vind je een blokje dat je goed vindt, Bas?'  

'Oh, je kan er ook op wrijven.' Geef de kinderen die daaraan toe zijn een stuk keukenrol of krantenpapier om de houtskool open te wrijven. 

Enkele kinderen vonden het leuker om met de houtskool zichzelf gewoon vuil te maken. Dat kon ook, naast het tekenen. Het wassen achteraf, bij de buitenkraan, had minstens evenveel succes. 

Pedagogische en andere aandachtspunten

Ga in gesprek met de kinderen over hoe houtskool werkt op de BBQ. Vertel hen dat de houtskool heel warm wordt en dat ze er dan niet meer kunnen mee tekenen. 

Bron
gezien bij IBO Patoe
Ingezonden door Ellen Debodinance (vzw Limburgs Steunpunt Kinderopvang) – 10 juli 2018.
Evaluatie
1. Wat vonden de kinderen van de speelactiviteit? Waaraan zag je dit?
2. Wat zou je opnieuw doen?
3. Wat zou je anders doen?
v. 71  Login
1
2
3
4
5
6