Paintball in het park
Aanleiding

De kleuters waren aan het praten over de vakantieuitstap van de oudste kinderen. Ze hadden paintbal gedaan. Ik zocht naar een manier om dat ook met hen te spelen. 

Verloop

Wat is dat, paintbal? Weet jij het, Esra? Bespreek met de kinderen hoe dat gaat. Kijk, hier heb ik grote spuiten. Misschien kunnen we daar verf in doen? 

Meng met de kinderen verf met water in flesjes. Da's leuk om mee te schudden hé, Klaas. Maak verschillende kleuren, zodat jullie een voorraadje hebben. 

Neem het materiaal mee naar een grote groene zone of het park in de buurt. Wie komt er een plastiek zak aandoen, als bescherming? 

Hang de grote witte bladen op aan een boom of een afsluiting. Laat de kinderen experimenteren met de spuiten of waterpistolen en het verfwater. Wat gebeurt er als je hard duwt, Flo? Waw, dat ziet er leuk uit! Stimuleer hen om te onderzoeken hoe het werkt. Wie gaat eens wat verder gaan staan? Kan je dan nog verf op het blad krijgen. 

Als het speelplezier daalt, kan je een spel opstarten. Maak van de kinderen verschillende ploegen. Waar is jullie kamp? Bij welk team wil jij, Kim?  

Geef elk team een kleur verf. Leg de kinderen het doel uit. Als ik start zeg, mogen jullie proberen om het andere team jullie kleur verf te geven op de plastiek zak. 

Variaties

Maak met de kinderen eerst hindernissen op het speelveld. Achter tafels, stoelen, banken, ... kunnen ze zich makkelijker verschuilen. Dat verhoogt het speelplezier. 

Pedagogische en andere aandachtspunten

Spreek op voorhand duidelijk af met de kinderen. Verf kan op de plastiek zak, maar vermijd dat verf in het gezicht komt. Door samen afspraken te maken, verhoog je het speelplezier achteraf.

Ingezonden door Els Meiresone (Stad Gent) – 27 april 2018.
Evaluatie
1. Wat vonden de kinderen van de speelactiviteit? Waaraan zag je dit?
2. Wat zou je opnieuw doen?
3. Wat zou je anders doen?
v. 71  Login
1
2
3
4
5
6