Brood uit een zakje
Locatie
Aan tafel
Aanleiding

Voor de picknick in de vakantie willen we graag zelf brood bakken. Om de kinderen de kans te geven om zelf alles te doen, maken we brood in een diepvrieszakje. 

Verloop

Wie heeft er al eens brood gemaakt? Wat zit daar allemaal in? Ga met de kinderen in gesprek over hoe je brood kan maken. Ja, Kyra, ik denk ook dat daar bloem in zit. 

Zet alles wat er nodig is op tafel: lauw water, bloem, gist

Geef de kinderen elk een hersluitbaar diepvrieszakje en een klein potje als maateenheid, dat kan bijvoorbeeld een kleine beker of een eierdop zijn. 

Doe 1 eenheid bloem en en 1 eenheid water in het zakje van elk kind. Laat de kinderen zelf proberen om de juiste hoeveelheid in het zakje te doen. 

Dan gaat het zakje dicht en kunnen de kinderen kneden. Als alles goed door elkaar is, doe je het zakje weer open en kan er opnieuw een eenheid bloem in, met een beetje zachte boter. Zie je dat, Ibrahim, zo gaan de bloem en het water door elkaar. Goed kneden hé. 

Doe het zakje open en doe de laatste eenheid bloem erin, samen met één derde van een zakje droge gist. Kneed goed. 

Nu halen we de deeg uit het zakje. Wie kan er een mooie bol van maken? Laat de kinderen vrij om te kiezen welke vorm hun broodje heeft. 

Leg alle broodjes op een ovenplaat, doe er een propere handdoek over en laat het in een warme ruimte 45 minuten rijzen. Waar zou een goede warme plaats zijn? 

Daarna mag de ovenschaal in de oven. Na 30 minuten op 180 graden zijn de broodjes klaar. 

Speelgebieden
Koken
Ervaringsgebieden
Kleine motoriek
Exploreren van de fysische wereld
Pedagogische en andere aandachtspunten

De kinderen zullen geboeid zijn door hun eigen brood in de oven. Maak met hen afspraken, zodat het duidelijk is dat ze niet dicht bij de oven mogen komen. 

Ingezonden door VVSG Steunpunt Kinderopvang – 12 april 2018.
Evaluatie
1. Wat vonden de kinderen van de speelactiviteit? Waaraan zag je dit?
2. Wat zou je opnieuw doen?
3. Wat zou je anders doen?
v. 71  Login
1
2
3
4
5
6