Schieten met de katapult
Aanleiding

De kinderen waren in de bouwhoek een soort wip aan het maken om blokken in de lucht te schieten. Ik speelde hierop in door katapulten te maken met hen.

Verloop

Maak samen met enkele kinderen een voorbeeld. Bind twee spatels met een elastiek aan elkaar vast en steek er iets tussen dat als vering kan dienen, dat kan bijvoorbeeld een tak zijn. Ga aan de andere kinderen tonen hoe het werkt. 

Wie wil er ook een katapult maken? Biedt het materiaal aan op een tafel en laat hen zoeken hoe ze een katapult kunnen maken. Leuk dat je Arjan helpt om de elastiek er rond te doen, Kilsey. 

Het was leuk om te zien hoe de kinderen zochten zelf naar een hulpmiddel om tussen de spatels te steken om als veer te dienen. De tak die ze vonden hebben we dan samen verzaagd naar de juiste grootte voor alle kinderen.

Stimuleer de kinderen om de techniek verder te ontdekken. Hoe kan je iets wegschieten, Meryem? Trek je er dan hard aan of eerder zacht? 

Variaties

Zoek naar verschillende materialen waar je mee kan schieten.

Eventueel kan je er een regelspel van maken om bijvoorbeeld een doel te raken of iets in emmers of dozen te schieten. Op die manier kunnen de kinderen oefenen en verder experimenteren. 

Pedagogische en andere aandachtspunten

Maak gebruik van kleine of zachte materialen om af te schieten, zodat niemand zich pijn doet. Draai ook rekkertjes rond de tak zodat die niet kan wegglippen van tussen de spatels

Trefwoorden
In beweging
Ingezonden door Fuchs Annelies (Stad Gent) – 27 maart 2018.
Evaluatie
1. Wat vonden de kinderen van de speelactiviteit? Waaraan zag je dit?
2. Wat zou je opnieuw doen?
3. Wat zou je anders doen?
v. 71  Login
1
2
3
4
5
6