Verlichte zandtafel
Aanleiding

De zandtafel is erg in trek bij de kinderen. Ze maken geconcentreerd banen met hun vinger. Het leek me leuk om het effect van hun werk letterlijk te belichten. 

Verloop

Leg een LED lichtslinger onder een plastieken bak die je ondersteboven plaatst. Steek de lichtslinger in het stopcontact. 'Wow, wat is dat nu?' 'Ga je even kijken wat eronder zit?' 'Dat is een lichtslinger.'

Voeg een speelelement toe zodra de kinderen de lichtbak verkend hebben. Leg een laag speelzand op de bak. 'Minne, ik zie dat je het zand aan de kant schuift om het licht beter te kunnen zien.' 'Youssef, je vindt het niet leuk dat het zand aan je vingers kleeft. Hier kan je een kleine stok kiezen om mee te spelen in het zand.' Geniet samen van het effect van het licht op de zandkorrels. 

'Wat heb jij in het zand getekend?... Niets? Ok. Dat lijkt voor mij op een hart, vandaar.' Indien gewenst, kan je een speelimpuls geven door zelf iets te tekenen in het zand. 'Ga jij ook een hart tekenen Lily-Roos?' 

Variaties

Bied eenvoudige lijntekeningen aan die op aan de binnenkant van de box gekleefd kunnen worden. Deze speelimpuls kan kinderen uitdagen om meer complexe tekeningen in het zand te maken. Laat het onderwerp van de tekening aansluiten bij de interesses van de kinderen. 

Ingezonden door Lore Deceuninck (De Bever Kapelhoek) – 17 januari 2018.
Evaluatie
1. Wat vonden de kinderen van de speelactiviteit? Waaraan zag je dit?
2. Wat zou je opnieuw doen?
3. Wat zou je anders doen?
v. 71  Login
1
2
3
4
5
6