Speelhoek
Apotheek
Type
Tijdelijke speelhoek
Leeftijd
Oudere kleuters
Locatie
  • In een bestaande speelhoek (bijvoorbeeld de winkel)
  • Aan tafel
Materiaal

Tafel of lege speelwinkel, lege doosjes van medicijnen, oude kassa, manden, oud verzorgingsmateriaal, witte of groene schort.

Aanleiding

Ik merkte hoe de kinderen in de poppenhoek deden alsof de poppen ziek waren. Ze gingen naar de knutselkast om pillen te maken. Het leek me een leuk idee om daarop in te spelen.

Aanpak

Op de teamvergadering verzamelen we ideeen voor nieuwe speelhoeken die we kunnen bouwen. Ik gaf het idee van de apotheek mee en toen gingen we aan de slag. 

We zetten een verzameldoos centraal aan de ingang, waar zowel ouders als begeleiding oude verpakkingen van verband, pleisters en medicijnen konden in doen. Na een ruime week hadden we genoeg verzameld om de apotheek in te richten.

Inrichting
  • Baken de hoek af met tafels die een toonbank vormen, of gebruik de bestaande speelwinkel die je eerst leegmaakt.
  • Voorzie verdelers om de toonbank en de kast in te richten: schoendozen of mandjes.
  • Sorteer de lege verpakkingen per soort: pillen, siroop, pleisters... Denk samen met de kinderen na hoe je het overzichtelijk kan schikken. 
  • Zorg voor een echte 'kassa', dat kan een oud toetsenbord of een rekenmachine zijn. Met een notitieblok maak je ook kassatickets. 
Speelimpulsen
Materialen
Hebben de lege verpakkingen al een inhoud? Met lege (plastiek of glazen flesjes), water en crepepapier maak je gekleurde siroopjes. Een etiket erop, en klaar! ...
> lees meer
  • Hebben de lege verpakkingen al een inhoud? Met lege (plastiek of glazen flesjes), water en crepepapier maak je gekleurde siroopjes. Een etiket erop, en klaar!
  • Je kan met de kinderen ook allerlei pillen maken: uit vellen rubberpapier of gewoon dikker tekenpapier rondjes knippen, een logo erop... Wie van de grotere kinderen schrijft de bijsluiter?
  • In de apotheek hangen altijd heel wat posters, met tips rond je gezondheid. Ga met de kinderen in gesprek: 'Weten jullie hoe je gezond kan blijven?' Zet samen met hen de tips op posters, die kan je dan ophangen.
 
Toegankelijkheid

Deze hoek is altijd open. We maakten de apotheek in een vakantieperiode en die bleef daarna nog enkele weken staan.

Pedagogische en andere aandachtspunten

Sommige kinderen vinden 'ziek zijn' een beetje spannend. Door te spelen in de apotheek en samen poppen of knuffels beter te maken, geven ze dit op een speelse manier een plaats.

Ingezonden door VVSG Steunpunt Kinderopvang – 29 januari 2021.
1
2
3
4
5
6
Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met onze cookie policy.