En zwieren maar!
Aanleiding

Caitlin's mama vertelde hoe gefascineerd ze was wanneer mama de sla zwierde. De draaiende beweging en het geluid dat daarmee gepaard ging, trokken haar aandacht. 

Verloop

Zet de slazwierder op een plek waar de kinderen er bij kunnen. Leg er ook wat papiersnippers bij. Geef de kinderen wat tijd om het materiaal eerst zelf te ontdekken.  'Ik zie dat je de papiersnippers in de slazwierder doet, wat doe je dat goed, Lina'. Draai aan de knop om hun interesse op te wekken. 'Draaien, draaien aan de knop, wie zegt 'stop' ?'  Wacht af hoe de kinderen reageren. 'Wil je ook eens proberen, Isaac?' 'Waaw, wat kan jij snel draaien! Vind je het leuk, Isaac? Nog drie keer draaien en dan mag Catilin aan de beurt.'

'Maakt het wat veel lawaai voor jou, Meyrem? Je hoeft niet bang te zijn. Kom gerust eens kijken van op mijn schoot of ga maar lekker verder spelen.'  Reageer op wat de kinderen zeggen. 'Goed gezien, Meyrem, de papiersnippers draaien rond. En wat een mooie kleuren! Welke kleuren zie jij allemaal, Isaac?'

Variaties

Laat de kinderen de slazwierder vullen met diverse materialen, bijv. verf, kastanjes, dopjes, kurken. Dit maakt het niet alleen aantrekkelijker om te kijken, maar ook om te luisteren naar het geluid dat je hierdoor kan maken.

Pedagogische en andere aandachtspunten

Sommige kinderen zijn gevoelig voor drukte en lawaai. Deze activiteit kan voor bepaalde kinderen iets te luid of te spannend worden. Observeer deze kinderen goed en reageer gepast op het gedrag dat ze vertonen.

Trefwoorden
Draaien | Onderzoeken
Ingezonden door Sofie De Vriendt (KDV De Knuffel) – 30 april 2018.
Evaluatie
1. Wat vonden de kinderen van de speelactiviteit? Waaraan zag je dit?
2. Wat zou je opnieuw doen?
3. Wat zou je anders doen?
v. 71  Login
1
2
3
4
5
6