Plukpret
Materiaal
Beker | Bloem | Vergiet
Aanleiding

In onze tuin staan behoorlijk wat kindvriendelijke bloemen en planten. De kinderen vinden het heerlijk om de bloemen te plukken en even te bestuderen. Nadat ze hun interesse in het bloempje echter verloren hebben, gooien ze het op de grond. 

Verloop

'Oh kijk, je gooit het mooie bloempje dat je geplukt hebt op de grond. Wat gebeurt er nu mee? Denk je dat het terug kan bloeien?' Daag kinderen uit om tot een oplossing te komen. 'Juist Samira, bloemen hebben water nodig.' Geef kinderen de tijd om zelfstandig na te denken zonder onmiddellijk door te vragen. 'Klopt, Julliana, haal jij een beker?' 

'Kijk, Lizy heeft een vergiet meegebracht uit de keuken... En ze steekt er bloemen in.' 'Jij wil het ook doen hé Ali... Niet opgeven, kijk eens goed, welke kant van het bloempje moet door het gaatje?' Dit boeketje kan een ereplaats krijgen in de groep. Bekijk of het nodig is om het aantal en het soort geplukte bloemen, blaadjes, planten te beperken.

Vergeet ook geen foto's te nemen van het gebeuren. Het is zowel voor ons, de kinderen als de ouders fijn om zo'n activiteiten te herbeleven via foto's. 

Pedagogische en andere aandachtspunten

Observeer goed wat een kind boeit aan het gebeuren. Het heeft weinig zin om informatie toe te voegen waar een kind niet om 'vraagt'. Een kind dat bijvoorbeeld knijpt aan de steel en daardoor verbaasd is wanneer er sap uit komt, kan je een toelichting geven. 'Kijk nu, er zat water in de steel. Het bloempje drinkt via de steel water uit de grond. Soms gebruiken wij ook een rietje om water te drinken uit een glas.' 

Ingezonden – 14 februari 2017.
Evaluatie
1. Wat vonden de kinderen van de speelactiviteit? Waaraan zag je dit?
2. Wat zou je opnieuw/meer doen?
3. Wat zou je anders doen?
4. Welke activiteit sluit hier op aan en kan je hierna doen?
Evaluatie
1. Wat vonden de kinderen van de speelactiviteit? Waaraan zag je dit?
2. Wat zou je opnieuw/meer doen?
3. Wat zou je anders doen?
4. Welke activiteit sluit hier op aan en kan je hierna doen?
1
2
3
4
5
6